Samengesteld door Nico Booij
In 1980 ben ik in de nog in aanbouw zijnde wijk Schollevaar van Capelle aan de IJssel komen wonen. In het volgende jaar werd het station Capelle-Schollevaar geopend, en in 1982 werd in het winkelcentrum naast dit station een bijkantoor van de ABN (nu onderdeel van ABN Amro) in gebruik genomen.Ter gelegenheid hiervan werd een prijsvraag uitgeschreven met als hoofdprijs een rondrit met de ′VIP-car′ van NS, officieel de NS 20, maar beter bekend als de ′Kameel′ vanwege de beide bulten waarin de machinist zijn werk moest doen.
Deze prijs was voor een NVBS-er een reden om extra zijn best te doen. Er moest een slagzin ingezonden worden, en ik heb om mijn kansen te vergroten 2 slagzinnen ingestuurd, één onder mijn eigen naam, en één op naam van mijn toen 9-jarige zoon Anne; ik heb geen idee hoe deze slagzinnen luidden. Deze laatste bleek een van de winnende slagzinnen, dus Anne mocht aan de rondrit meedoen. Toen ik te berde bracht dat hij wel wat jong was om in zijn eentje mee te gaan, mocht ik ook mee.
Onze kaartjes, nog van die echte kartonnen kaartjes.
Het eerste deel van de rondrit ging naar Den Haag, als ik me goed herinner via Pijnacker. Onderdeel van de rondrit was een bezoek aan het seinhuis bij de Binckhorst in Den Haag, met uitleg over de taken van de bemanning van dit gebouw.
Een van de aantrekkelijke kanten van de ′Kameel′ is dat de reizigers voor en achter vrij uitzicht op de baan habben. Hier naderen wij Den Haag HS.
In Rotterdam werd uiteraard nog over het luchtspoor en de oude spoorbrug gereden. Links is al de nieuwe Willemsbrug te zien, die in 1981 werd geopend.
Lunch onderweg; altijd een bijzondere ervaring, eten in de trein, terwijl het landschap voorbijschuift.
Op weg van Tilburg naar Utrecht wordt Geldermalsen gepasseerd.
De oude spoorbrug van Culemborg moest uiteraard op de foto omdat wel duidelijk was dat deze, net als de spoorbrug in Rotterdam, zijn langste tijd gehad had.
Nogmaals de brug in Culemborg, een prachtige oude constructie.
Oponthoud in Utrecht, de stad waar de Kameel nu permanent verblijft als onderdeel van de verzameling van het Spoorwegmuseum.
De Kameel staat onder de overkapping van Utrecht CS.
Terug in Capelle-Schollevaar.
30 december 2013