Lijn 11 in Liberec, een echte buitenlijn

Samengesteld door Nico Booij

In Nederland kennen we enkele interlokale tramlijnen. Deze zijn formeel interlokaal omdat ze gemeente­grenzen overschrijden, maar ze komen niet of nauwelijks buiten de bebouwde kom. Liberec is een stad in het noorden van Bohemen, in de streek die vooral vroeger beroemd was om het Boheemse glas. Liberec heeft een bescheiden tramnet, op papier 4 tramlijnen, maar in feite niet meer dan 2: een lokale lijn, en een interlokale lijn. De laatste, lijn 11, begint in het centrum van Liberec en loopt vandaar door het dal van de Nisa naar Jablonec. In deze presentatie laten we wat beelden van deze buitenlijn zien. Een andere bijzonderheid van dit trambedrijf is dat de stadslijn normaalsporig is (of in elk geval door normaalsporige trams wordt bereden), terwijl de buitenlijn meter­sporig is.


Een van de trams van Liberec bij het centrale punt. Dit bedrijf rijdt als een van de weinige nog uitsluitend met Tatra trams.Het knooppunt van het openbaar vervoer in Liberec heet Fügnerova.

Een van de trams van Liberec bij het centrale punt. Dit bedrijf rijdt als een van de weinige nog uitsluitend met Tatra trams. Het knooppunt van het openbaar vervoer in Liberec heet Fügnerova. Hier komen alle tramlijnen en de meeste buslijnen bij elkaar. Foto: N.Booij, 2007.

Lijn 11 aan het beginpunt Fügnerova. Het beginpunt is later verlegd naar het spoorstation.

Lijn 11 aan het beginpunt Fügnerova. Het beginpunt is later verlegd naar het spoorstation. De tram heeft voorop (en achterop) een blauw rondje met daarin het getal ‘1000’ ten teken dat het een meter­sporige tram is. De normaalsporige trams hebben een rood rondje met het getal ‘1435’. Foto: NB, 2007.

Kort na het beginpunt passeren we enkele grauwe flatgebouwen.Foto: NB, 2007.

Kort na het beginpunt passeren we enkele grauwe flatgebouwen. Foto: NB, 2007.

Zoals vaak in Oost-Europa, zie je langs de lijn in de buitenwijken groepen garages en buizen van de stadsverwarming.

Zoals vaak in Oost-Europa, zie je langs de lijn in de buitenwijken groepen garages en buizen van de stadsverwarming. Foto: NB, 2007.

De lijn loopt door het dal van de Nisa (verder stroomafwaarts Neisse geheten, de grensrivier tussen Duitsland en Polen).De voorste tram is verbouwd, deze is voorzien van een verlaagd middendeel.Foto: NB, 2007.

De lijn loopt door het dal van de Nisa (verder stroomafwaarts Neisse geheten, de grensrivier tussen Duitsland en Polen). De voorste tram is verbouwd, deze is voorzien van een verlaagd middendeel. Foto: NB, 2007.

Een zeer eenvoudig uitgevoerde abri ergens halverwege de lijn.

Een zeer eenvoudig uitgevoerde abri ergens halverwege de lijn. Foto: NB, 2007

Ergens onderwegfoto: NB, 2007.

Ergens onderweg. foto: NB, 2007.

De lijn is enkelsporig en de trams zijn als eenrichtingtrams uitgevoerd. Bij een aantal haltes onderweg passeren de trams elkaar links, zodat een middenperron ontstaat.

De lijn is enkelsporig en de trams zijn als eenrichtingtrams uitgevoerd. Bij een aantal haltes onderweg passeren de trams elkaar links, zodat een middenperron ontstaat. Foto: NB, 2007.

Onderweg zien we een tram over een viadukt rijden.Het is een Tatra T2, een museum-tramstel dat af en toe in de gewone dienst te zien is.

Onderweg zien we een tram over een viadukt rijden. Het is een Tatra T2, een museum-tramstel dat af en toe in de gewone dienst te zien is. Foto: NB, 2007

OnderwegFoto: NB, 2007.

Onderweg. Foto: NB, 2007.

Het eindpunt in Jablonec bij avond.

Het eindpunt in Jablonec bij avond. Foto: NB, 2007.


16 oktober 2011