Cachoeira, Brazilië

Rivierkruising in Cachoeira, Brazilië

door Nico Booij

In Brazilie vind je vrijwel geen personenvervoer per spoor buiten de grote agglomeraties. Goederenvervoer is er nog wel. In Cachoeira (een stadje op zo′n 80 km van de stad Salvador de Bahia) kwam ik onverwacht een goederentrein tegen. Deze moest hier de rivier Paraguaçu kruisen na eerst kop te maken in een van de straten van het stadje.
De trein maakt gebruik van een brug waarover ook het autoverkeer rijdt. De automobilisten moeten wel wat geduld hebben want het duurt toch al gauw een half uur voor de brug weer voor hen beschikbaar is. Dan hoor je de auto′s weer klepperend over de plankjes van de brug rijden.


Onverwacht staat aan het eind van een straat iets dan op een goederentrein lijkt. Deze staat in een gewoon straatje stil.
Foto: N. Booij, 2004Onverwacht staat aan het eind van een straat iets dan op een goederentrein lijkt. Deze staat in een gewoon straatje stil.

 
Even verderop ligt het stationsplein. Het station ziet er zo uit de verte nog best knap uit. De trein is door het station gekomen en zal straks linksaf de brug op rijden.
Foto: N. Booij, 2004Even verderop ligt het stationsplein. Het station ziet er zo uit de verte nog best knap uit. De trein is door het station gekomen en zal straks linksaf de brug op rijden.

 
Als je het station van binnen ziet dan is het allemaal minder; zo ziet een station er uit als er tientallen jaren niets aan gedaan is.
Foto: N. Booij, 2004Als je het station van binnen ziet dan is het allemaal minder; zo ziet een station er uit als er tientallen jaren niets aan gedaan is.

 
Achter het station ziet het er vrij landelijk uit. Hier zie je het spoor waarover de goederentrein is gekomen. De trein rijdt dan door het station om op het stationsplein te komen.
Foto: N. Booij, 2004Achter het station ziet het er vrij landelijk uit. Hier zie je het spoor waarover de goederentrein is gekomen. De trein rijdt dan door het station om op het stationsplein te komen.

 
Intussen staat de trein op de brug. Heel voorzichtig gaat het eroverheen.
Foto: N. Booij, 2004Intussen staat de trein op de brug. Heel voorzichtig gaat het eroverheen.

 
De trein midden op de brug
Foto: N. Booij, 2004De trein midden op de brug.

 
Na geruime tijd bereikt de locomotief de andere kant. De automobilisten staan al te wachten tot de brug weer vrij is.
Foto: N. Booij, 2004Na geruime tijd bereikt de locomotief de andere kant. De automobilisten staan al te wachten tot de brug weer vrij is.

 
Dan rijdt de trein door de straten van Sao Felix, het stadje aan de andere kant van de rivier.
Foto: N. Booij, 2004Dan rijdt de trein door de straten van Sao Felix, het stadje aan de andere kant van de rivier.

 
Kaartje van de brug en omgeving; de spoorlijn is als stippellijn ingetekend. Boven is Cachoeira, onder Sao Felix.Kaartje van de brug en omgeving; de spoorlijn is als stippellijn ingetekend. Boven is Cachoeira, onder Sao Felix.