Zwervend langs Duitse rivieren

16 augustus 2008

door Patrick Berger

Na lang voorbereiden was het op 16 augustus 2008 dan zover. Het jongerenforum had een weekendje weg georganiseerd samen met het SNE. Terwijl iedereen zich verzamelde in Venlo, was er wat materieel betreft veel te beleven. De dag begon goed, de Duitse kaartautomaten waren defect en dus was het niet mogelijk om een kaartje te halen. Nadat de conducteur hiervan op de hoogte gesteld was, werd bij hem een kaartje gekocht. Om 10:04 vertrokken we richting Köln in een Silberling, met een overstap in Mönchengladbach – dat was tenminste het plan. Door een verstoring was er echter geen treinverkeer mogelijk tussen Mönchengladbach en Köln en reden we om via Düsseldorf. Zodoende werd de fotostop die eigenlijk gepland was in Köln in Düsseldorf gehouden. Daarna ging het met een korte overstap in Köln verder naar Koblenz via de linker-Rijnoever in een 5e generatie Dosto. Daar aangekomen werd er snel overgestapt op de trein naar Boppard, welke nog stond te wachten. Dit was een 3e generatie Dosto.

In Boppard werd een stop ingelast om foto’s te kunnen maken. Naast het standaardwerk van Dosto-s als stoptrein tussen Koblenz en Bingen en de langsrazende IC’s kwam er een V60 van de BOEG langs met de giftrein en reed TransRegio met een RegioShuttle tussen Mainz en Koblenz. De pendeltrein naar Emmelshausen reed dit weekeinde niet vanwege werkzaamheden. Daarna werd er doorgereden naar Mainz via de linker-Rijnstrecke in een quietschie (de enige die actief was tussen Koblenz en Mainz). In Mainz was ook weer een fotostop ingelast. Hier konden ondermeer foto’s gemaakt worden van de enkele 629’ers die er rondrijden en de 420’ers die rond Frankfurt actief zijn in de S-Bahn. Ook stonden hier enkele 218’ers afgesteld voor het weekeinde. Na 1½ uur ging de reis verder naar Darmstadt, alwaar werd overgestapt op een Itino die naar Darmstadt Ost reed. Vlakbij het station was het jeugdhotel. Nadat we ons aangemeld en geïnstalleerd hadden, ging de hele groep de stad in om iets te eten. Daarna ging iedereen zijn mandje in.

De volgende ochtend na het ontbijt ging het richting Darmstadt Hbf. Hier was nog wat tijd om foto’s te maken, waarna de reis verder ging naar Frankfurt Hbf. Ook hier was weer de gelegenheid om foto’s te maken. In Frankfurt is veel materieel te zien, zoals ICE’s, Dosto’s, divers enkeldeksmaterieel en private vervoerders. Daarna ging de reis verder naar Gießen en Siegen. In Gießen was een korte fotostop, omdat er in Siegen dat weekeinde het Lokschuppenfest aan de gang was. Dit is een kleinschalig museumweekend. Een kleine greep uit het aanwezige materieel: een V60, een V100 (west), enkele Schienenbussen (al dan niet dienst/rijvaardig), enkele stoomlocs en een KöfIII van de MWB. Al met al een leuk festijn waar iedereen zich goed vermaakte. Ook werd hier een traditie hooggehouden met het maken van een groepsfoto.

Na deze tussenstop ging de reis naar Köln, door werkzaamheden dat weekend duurde de reis ongeveer 20 minuten langer dan gepland. Ook in Köln was er de mogelijkheid om foto’s te maken, maar de gehele groep ging naar de beroemde boekhandel in het station. Iets wat de eigenaresse nogal verbaasde, want er reed geen speciale trein. Vanuit Köln werd het laatste stuk van de het weekeinde afgelegd door naar Venlo te reizen. Hier aangekomen kon iedereen terugkijken op een geslaagd weekeinde. Vanaf Venlo ging iedereen weer zijn eigen weg en was het voorbij.

Overzichtsfoto van het tentoongestelde materieel op het Lokschuppenfest in Siegen.