Winters dieselen in Slovenië en Oostenrijk

8 februari 2018

door Hans Brouwer

Op donderdag 8 februari vertrekken 36 reizigers met één overstap vanuit Nederland naar het Oostenrijkse Linz, waar we zowaar winterse omstandigheden treffen. Een dag later wordt de heenreis voltooid via Selzthal en Bischofshofen, waarna we door een nog altijd mooi winters landschap in de Sloveense hoofdstad Ljubljana aankomen voor een verblijf van twee nachten. Op zaterdag staat een dieselexcursie met loc 664-102 en twee rijtuigen op het programma. Daartoe wordt eerst met een diensttrein naar Jesenice gereden. Na wat fotostops op de fraaie Wocheiner Bahn volgt een langere pauze in Bohinjska Bistrica, die benut wordt voor een wandeling door het dorp en een lunch met palacinka en koffie. Ook hier is het carnavalstijd en kinderen komen verkleed langs de winkels om een snoepje te halen. Na de lunch wordt door een lange tunnel gereden, waardoor ook autotransport plaatsvindt. In Most na Soči is een uitgebreide fotostop bij de spoorbrug en op de standplaats van de fotografen worden in het talud al wat bloeiende sneeuwklokjes ontwaard. Nadat ook de autotrein is gepasseerd gaan we verder voor nog een aantal fotostops. Bij aankomst in Sežana wordt het donker en rijden we met een reguliere trein terug naar Ljubljana voor een maaltijd in een plaatselijke restaurant.

Een groot deel van de zondag is vrij en ‘dus’ wordt door velen het spoorwegmuseum bezocht (gratis entree op vertoon van de Interrailkaart!). Halverwege de middag wordt Slovenië voor Oostenrijk verruild als we naar Graz rijden, waar het hotel ook weer aangenaam dicht bij het station ligt. Een dag later is het vroeg opstaan geblazen, want om half negen staat de Roter Blitz voor ons gereed in het Köflacher Bahnhof van Graz voor een extra rit. De Schienenbus brengt ons op een heuse winterdag naar Wies-Eibiswald, Deutschlandsberg en het raccordement AB Liebenfeld. Daar is een ontvangst in het informatiecentrum van de ÖBB over de aanleg van de Koralmbahn, een nieuw aan te leggen spoorlijn van 130 km met vele tunnels, waardoor men in de toekomst in 45 minuten van Graz naar Klagenfurt kan reizen in plaats van in bijna 3 uur nu. Het is een indrukwekkend project, dat deel uitmaakt van vele spoorverbeteringen in Oostenrijk onder de noemer Zielnetz 2025. In Lieboch vindt een gezamenlijke lunch plaats, waarna het spoorwegmuseum wordt bezocht. Het tweede deel van de middag en de daaropvolgende vrije dag wordt door de deelnemers benut om Graz te verkennen of om spoorse tripjes in de omgeving te maken.

Op woensdag – het is inmiddels 14 februari – vertrekt een museumtram vanaf de Esperantoplatz voor het hotel voor een rit over lijn 1 via Eggenberg, lijn 4 Stadion Liebenau, lijn 3 naar Krenngasse en lijn 1 naar Mariatrost voor een bezoek aan het trammuseum. Een stadsbus brengt ons rond het middaguur terug naar het hotel. Na een korte lunch rijden we met een Railjet naar Bruck a/d Mur, waar we door herstelwerkzaamheden noodgedwongen moeten overstappen op een treinvervangende bus naar Leoben. Daar wordt het railvervoer weer opgepakt en na een overstap in Unzmarkt wordt doorgereden naar Murau waar (service van de zaak!) de Murtalbahn er met de diensttrein nog een kilometer bij doet naar Murau-St. Leonhard, waardoor we door de sneeuw naar ons hotel kunnen wandelen. Een dag later vertrekt vanaf station Murau Stolzalpe onze speciale (goederen)trein mét onverwarmd personenrijtuig. Bestemming is Tamsweg dat na enkele fotostops en soms een kruising met de diensttrein wordt bereikt. Tijdens de lunch komen we weer op temperatuur. Een enkeling mist de trein terug, maar door snel een bus te nemen lukt het de ongelukkigen enkele stations verderop de draad op te pakken waarna het gehele gezelschap weer per trein in Murau arriveert. Op vrijdag maken we kennis met de Oostenrijkse ochtendspits als we in een stampvolle trein naar Unzmarkt plaatsnemen, die gelukkig een station verder al weer leegstroomt. Via Villach, Salzburg en München bereiken we aan het einde van de middag Ulm – onze laatste pleisterplaats. Een vrije en dus ontspannen zaterdag biedt mogelijkheden voor tram-, spoor- en stadsverkenningen. Die avond wordt reisleider Han Duijve geprezen voor het samenstellen van het reisprogramma en de inzet voor het tot stand komen van deze Winterreis, die door de vele sneeuw een heuse Wintertreinrondreis is geworden.


Diesellocomotief VL 13 van de Steiermärkische Landesbahnen trekt de gemengde excursietrein bij Murau West, 15 februari 2018. Foto: Han Duijve.

Diesellocomotief VL 13 en de excursietrein komt in Stadl a/d Mur Triebwagen VT 31 tegen, 15 februari 2018. Foto: Han Duijve.

SŽ-diesellocomotieven 664-105 en 664-102 met excursietrein in Bohinjska Bistrica, 10 februari 2018. Foto: Han Duijve.

SŽ-diesellocomotief 664-102 met de excursietrein over het Solkanviaduct bij Nova Gorica, 10 februari 2018. Foto: Han Duijve.

SŽ-diesellocomotief 664-102 met de excursietrein en het hooggelegen stadje Štanjel, 10 februari 2018. Foto: Han Duijve.

Graz-Köflacherbahn met VT 10.02 in het station van Wies-Eibiswald, 12 februari 2018. Foto: Han Duijve.

Grazer Verkehrsbetriebe met tram Emr 121 + Ahr 60B bij Liebenau/Stadion, 14 februari 2018. Foto: Han Duijve.