Winterreis Oostenrijk/Slovenië 2006

3 februari 2006

door Paul Bosman

Op vrijdag 3 februari 2006 reisden 41 winterreisliefhebbers naar Amstetten in Oostenrijk, bij wijze van uitzonderingen eens zonder vertragingen en met maar één keer overstappen. Het hotel had de welkomstdrankjes al klaarstaan en ook het avondeten was van uitstekende kwaliteit. Amstetten is een uitstekend uitgangspunt voor een prachtige rit door de ‘Gesäuse’ de volgende ochtend. De Erlebniszug had zelfs een restauratie aan de haak! Na het inchecken in het hotel in Graz – een van de gadgets: een glaswand tussen kamer en douche – vonden onmiddellijk de eerste stadsverkenningen plaats. Graz was enkele jaren geleden culturele hoofdstad van Europa en dit evenement heeft in artistieke en architectonische zin zijn sporen nagelaten.

Op zondag werd het net van de Graz-Köflacher Eisenbahn bereisd en wel met een historische trein met tractie van stoomloc 671 – de oudste nog werkzame stoomloc ter wereld – op de tak naar Köflach afgewisseld met Schienenbus VT10. Een geweldige leuke excursie, in volle sneeuw, heerlijke zon en flink koud. Vakkundig uitgevoerde foto- en filmstops, alsmede heerlijke drankjes en muziek in de buffetwagen zorgden voor een opperbeste stemming. Ook de tramexcursie met een tweeassig stel serie 200, de volgende middag, verliep heel plezierig. Uiteraard werd ook het trammuseum in Mariatrost bezocht.

Dinsdag stond in het teken van de doorreis naar Slovenië, met het klassieke loc wisselen – ophalen en afstoten – onderweg in Spielfeld-Strass. Vanuit Maribor hadden we een fraaie rit met een SZ-dieselstel serie 711 door het dal van de Drava. De dienstregeling was wel erg ruim opgezet, met veel en lange stops, en dat bij een regulier aanbod van slechts enkele treinen per dag. In de loop van de middag bereikten we Celje, een historisch stadje met veel herinneringen aan de Habsburgse tijd. Ons hotel was daar onder meer het bouwkundig bewijs van. Helaas was 8 februari een culturele nationale feestdag, waardoor van de regionale treinverkenningen niet zo veel terecht kwam. Enkele deelnemers bezochten Ljubljana en zelfs de havenstad Koper werd bereikt.

Ondergetekende plant bij voorkeur treinverplaatsingen via illustere lijnen en grensovergangen en daarom reisden we op donderdag via Hongarije met vier keer overstappen naar Wiener Neustadt, hoewel het per doorgaande EuroCity ook zonder overstappen via Graz had gekund. De enkele jaren geleden nieuw aangelegde directe verbinding tussen Slovenië en Hongarije voert door een zeer verlaten streek en maakt – met één doorgaande sneltrein per dag – niet de indruk een druk verkeer te kennen. De lange overstap in Körmend werd benut om de inwendige mens met worst en soep te versterken, alsmede om versleten schoeisel achter te laten.

Vanuit Wiener Neustadt had eenieder de gelegenheid zelf op pad te gaan en velen kozen een rit over en wandeling langs de Semmeringbahn. Op zaterdag vond de laatste excursie plaats: een rit met de historische motorwagens 223 en 231 van de Wiener Lokalbahn van Baden naar Wenen. In Wenen werd anderhalf rondje door het centrum gereden en werd de groep uiteindelijk afgezet bij het Westbahnhof; wellicht de eerste maal dat dit WLB-materieel daar opdook!De rit per nachttrein naar Düsseldorf verliep comfortabel en zo was de boemel naar Venlo ’s ochtends vroeg het toneel van afscheid nemende deelnemers. De achttiende winterreis – met veel sneeuw, soms snerpende koude, maar schitterend weer – zat er op.