Winterreis aan de grens van Duitsland

16 februari 2017

door Paul Wiggenraad

Zeven dames en 36 heren namen deel aan de SNE-Winterreis 2017 van 16 tot en met 25 februari. Voorzien van een Interrail Pass en een fraai uitgevoerde en informatieve reisgids streken we achtereenvolgens neer in de uitvalsbases Zürich, Passau en Karlovy Vary (Tsjechië). We hadden vier gezamenlijke maaltijden en maakten met elkaar drie excursies: in Zürich reden we met een elektrisch tramstel (de vierassige ´Elefant´ 1350 met tweeassige bijwagen 645), een door een elektrische locomotief getrokken trein (loc BT Be 4/4 15 van de Dampfbahn-Verein Zürcher Oberland) reed ons op en neer tussen Bauma en Hinwil en met een dieselmotorrijtuig (M 262 0180 ´Naaimachine´) met een vierassig aanhangrijtuig (RBix 020 035) van de KŽC (de Club van Treinreizigers) bereden we spoorlijnen rond Karlovy Vary naar Merklín, Potůcky en Loket. Steeds met prima fotostops onderweg.

Tussen de drie verblijfplaatsen waren er mooie treinritten onder meer door het Oostenrijkse Vorarlberg en het Beierse Woud. We verbleven in goede tot luxe hotels. Het Grandhotel Ambassador in Karlovy Vary straalde nog een ouderwetse grandeur uit. De weergoden waren ons redelijk goed gezind, hoewel we het voor sneeuw hogerop moesten zoeken. Op de heenreis na, die door een gifwolk bij Oberhausen moeizaam verliep (met bussen en omrijden), ging alles op rolletjes. Geert Gorissen had als leider de reis perfect georganiseerd.

Op de vier vrije dagen zwermden de deelnemers alle kanten uit. Dankzij de Interrail Pass was het niet moeilijk onder meer de basis-Gotthardtunnel, regionale lijntjes in Oberösterreich en Tsjechië, de tram van Zürich, München en Most of het spoorwegmuseum in Nürnberg te bezoeken. Als we na afloop elkaar weer troffen, waren er dus ervaringen te over om uit te wisselen. De sfeer was uitstekend, mede doordat velen elkaar van voorgaande reizen kenden. Kortom, deze excursie mag in de boeken als zeer geslaagd.


Tramlijn 4 rijdt langs de rivier Limmat in een regenachtig Zürich, 17 februari 2017. Foto: Karel Koploper.

Museumstel 1350 en 645 aan het eind van een pauze bij het depot Escher Wyss Platz, 18 februari 2017. Foto: Paul Wiggenraad.

De museumtrein getrokken door loc BT 15 op de Aabachtobelbrücke, 18 februari 2017. Foto: Paul Wiggenraad.

In het Zürcher Oberland was de meeste sneeuw al verdwenen, zoals hier tijdens een fotostop tussen Neuthal en Bäretswil op 18 februari 2017. Foto: Karel Koploper.

Het “damesbalkon” in de excursietrein van de Dampfbahn-Verein Zürich Oberland, 18 februari 2017. Foto: Geert Gorissen.

Onderweg van Passau naar Karlovy Vary kon bij de overstap in Bayerisch Eisenstein toch nog een winters plaatje worden gemaakt, 22 februari 2017. Foto: Karel Koploper.

Net uit de tunnel bij het splitsingspunt van de lijnen 2 en 4 rijdt de volledig nieuw gebouwde Vario LF plus 316 naar het eindpunt bij het depot van Most. Op de achtergrond de Maria Himmelfahrt Kirche, die in 1975 841 m is verplaatst in verband met de bruinkoolafgravingen, 23 februari 2017. Foto: Paul Wiggenraad.

Na omlopen in Merklín is de excursietrein gereed voor vertrek naar Potůcky, 24 februari 2017. Foto: Paul Wiggenraad.

Pernink is niet het hoogste punt van de lijn van Karlovy Vary naar Potůcky, toch lagen hier op 24 februari 2017 nog enkele bergen oude sneeuw. Foto: Karel Koploper.

Het kasteel van Loket en de Eger-rivier vormen het decor voor ´Naaimachine´ M262-0180, 24 februari 2017. Foto: Karel Koploper.