Voorjaarsweekeinde België

18 maart 2016

door Martin Vogelaar

Op vrijdag 18 maart 2016 vertrokken we met 54 deelnemers voor een 3-daagse reis met de SNE naar Brussel, de hoofdstad van België. Met de Benelux werd vertrokken uit Amsterdam en op de tussengelegen stations werd de groep compleet gemaakt. Na aankomst in Brussel hebben we de bagage afgegeven in het hotel tegenover station Brussel Zuid en zijn we teruggereden naar Schaarbeek. De rest van de middag stond in het teken van het recent geopende spoorwegmuseum Trainworld. België heeft nooit een centraal opgestelde spoorwegcollectie gehad en daar is nu verandering ingekomen. Het station van Schaarbeek uit 1887, waar de collectie zich bevind, is fraai gerestaureerd. Men is er beslist in geslaagd om de collectie in een mooie ambiance tentoon te stellen en je maakt een reis door de tijd van de Belgische spoorwegen. Aan bijna alle facetten is aandacht besteed, maar de techniek van de collectie is onderbelicht gebleven. Een bezoek dat de moeite waard is om te herhalen.

Een dag later waren we te gast bij de Tramsite Schepdaal in Dilbeek. Deze stelplaats is een overblijfsel van de regionale tramverbindingen uit het verleden. In 1970 is deze stelplaats gesloten na het opheffen van de regionale tram tussen Brussel en Ninove. Dit museum met zijn mooie collectie is niet voor individuele bezoekers toegankelijk, maar voor de SNE werden de deuren geopend. We werden in Schepdaal enthousiast rondgeleid door de gidsen Hugo en Louis. Voor de tramfanaten was dit de topper van de reis, vooral omdat we het koninklijke rijtuig van Leopold II konden bekijken en ook nog een ritje met een oude tram kregen aangeboden. De middag kon vrij worden besteed in Brussel en omgeving.

Op zondag 20 maart werd alweer aan de terugreis begonnen, maar onderweg maakten we een tussenstop voor een excursie op de voor regulier verkeer verlaten lijn 52. Met een diesellocomotief ES205 en rijtuigen werd het traject Dendermonde – Puurs v.v. bereden en werden enkele fotostops georganiseerd. In Baasrode werd tenslotte het depot van de SDP bezocht, waarna wij via Mechelen onze reis richting de grens met Nederland vervolgden.
Twee dagen na terugkomst werd iedereen geconfronteerd met de vreselijke aanslagen in Brussel. Wij waren blij zonder incidenten veilig huiswaarts gekeerd te zijn en houden de herinnering vast van een geslaagd weekeinde in Brussel.


Groepsfoto bij de Tramsite Schepdaal in Dilbeek met in het middelpunt AutoRail 193 van de Kusttram, 19 maart 2016. Foto: Dennis te Dorsthorst.

Excursietrein op de lijn Dendermonde – Puurs kort na vertrek uit Puurs, 20 maart 2016. Foto: Martin Vogelaar.