Voorjaarsreis Zuid-Engeland

13 april 2002

door Jan Heemstra

Op zaterdag 13 april 2002 brengt een volle Int 632 30 goedgemutste NVBS’ers naar Brussel.Het weer is veelbelovend, de overstaptijden zijn met de nodige voorzichtigheid gepland. Dan slaat de trein bij Kijfhoek een wel heel vreemde route in. We volgen het pad van de goederentreinen, zien de nieuwe overkapping in Barendrecht, maar wel van de buitenzijde, rijden midden over het rangeerterrein Kijfhoek, en kunnen nog net een blik werpen op de hier opgestelde NS 1144 en 1146. We hebben inmiddels plus vijftien en, hoewel de overstap in Brussel ruim is gepland, leidt deze vertraging toch nog tot hollen, vooral ook omdat de instapcontrole van de kanaaltrein een nogal tijdrovende procedure is.

In Ashford, aan de andere kant van de tunnel, kan het contrast haast niet groter zijn. South Central Trains heeft een paar antieke diesel-tweetjes klaar staan voor de rit naar Hastings. Oud misschien, maar het rijdt wel op tijd, en het interieur is keurig schoon, tot en met de toiletten. Bij het overstappen in Hastings kunnen we nog even een blik werpen op de mechanische beveiliging. Bij de volgende overstap in Brighton bewonderen we de mooie overkapping en de prachtige stationsklok. Na nog een overstap in Barnham bereiken we keurig op tijd Portsmouth & Southsea. Moeten we onze vooroordelen over het slechte functioneren van de Engelse spoorwegen misschien dan toch herzien?

De volgende dagen zijn voor een verkenning geheel in Engelse stijl: on a most individual base. Dankzij onze railpass kunnen onder meer oorden worden bezocht als het eiland Wight met zijn stoomtrein, Croydon met zijn tram, en – omdat de First Great Western niet meedoet met de pasjesregeling, dan maar met bijbetaling – Swindon, waar in de werkplaatsen van de eerste Great Western vorig jaar het schitterende museum STEAM is geopend.

Dinsdag gaat het verder, met een mainline stoomrit van Eastleigh over Salisbury naar Yeovil Junction, waar Bulleids Merchant Navy Class 35005 op de draaischijf keert – gadegeslagen door een volle tribune. Daar gaat het toch nog fout: de aansluitende trein van South West Trains naar Exeter heeft een vertraging van twintig minuten, we missen de overstap en bijgevolg schiet het ritje met stoom over de South Devon Railway er bij in. Wie het niet laten kan, kan op de vrije dag daarna de schade inhalen bij de Bodmin & Wenford Railway: een vriendelijk, met stoom gereden vrijwilligerslijntje in West-Cornwall. Maar ook de talloze zijlijntjes van het gewone net in Cornwall worden die dag druk bezocht.

De laatste twee dagen van het programma zijn respectievelijk voor de mooie boottocht over de Dart en de aansluitende rit met de Paignton and Dartmouth Railway, en de exclusieve rit over de langste museumlijn van Engeland, de West Somerset Railway. Het hier wonende NVBS-lid Hein Burger zet als commercial manager alle deuren voor ons open, van werkplaats tot seinhuis. De werkplaats is indrukwekkend, en het seinhuis is extra leuk omdat we de bewegingen kunnen volgen van de ritten voor voetplaatinstructie van aspirant-stoommachinisten. Rest nog hier de bewondering uit te spreken voor de zorgzame leiding van Ronald Bokhove, voor wie, althans naar op het reserveringsbiljet van de Paignton-and-Dartmouth-trein in Kingswear viel te lezen, blijkbaar de ‘Bochave stichting’ is opgericht.

Namens alle deelnemers aan deze reis kunnen we gerust zeggen: we verheugen ons al op een volgende activiteit van deze organisatie.