Verslag Schönes Wochenende Berlijn

17 oktober 2019

door Jan Heemstra

Hengelo, donderdag 17 oktober 2019. Langzaam stroomt het perron van spoor 11 vol. Het is de start van het Schönes Wochenende 2019. De SNE is met eurobahn RB61 op weg naar Bielefeld, de stad die er trots op is dat zij niet bestaat. De stad bestaat dan misschien wel niet, maar Düwag 814 wel, teruggekeerd uit Innsbruck en prachtig gerestaureerd. Tijd om daar lang bij te blijven stilstaan hebben we niet; het gaat voort naar Braunschweig, waar we een glimp opvangen van de moderne in Polen gebouwde Tramino’s. Ook al is dit een tramreis, sneltreinstoomlocomotief 01-1068 die voor het InterCity-hotel staat kun je niet missen. De volgende morgen staat tram verkennen op eigen houtje in Magdeburg op het programma. Museumdepot Südenburg zit weliswaar op slot, maar voor wie door een spleetje in de deur kijkt, gaat een wereld van antieke trams open. Helemaal gelukkig worden we als ook nog twee Tatra-T4 werkwagens compleet met sneeuwploeg lang schuiven.

Voort gaat het al weer, naar Brandenburg nu. Voor ons gezelschap staat deze keer een mooie oude Lowa twee-asser klaar. De helft van de groep past er net in, daarom gaat de groep in twee delen. Halverwege de 1e rit gaat de tram een beetje branderig ruiken maar gelukkig is hij net bij de remise. Handige monteurs krijgen hem in niet al te lange tijd weer onder controle. ‘s Avonds komen we aan in Berlijn. Twee dagen vrij voor ons in de Duitse hoofdstad, wat kun je daar niet allemaal mee doen. Voor ons zelf betekent het zaterdag Woltersdorf en Schöneiche, twee idyllische trambedrijfjes aan de rand van de stad, en zondag een prachtige Themenfahrt met onze tramvrienden van de Denkmalpflege Verein Nahverkehr Berlin e.V. Dat we ook nog de remise in Köpenick van binnen mochten bekijken was de kers op de taart.

Lowa-motorwagen 42 ontmoet dienstwagen 101 Düwag MGT6D op de eindlus Hohenstücken Nord in Brandenburg, 18 oktober 2019. Foto: Rob Zoomer.

Het afscheidsdiner vindt plaats in restaurant Volkskammer, een design-etablissement vol DDR-parafernalia. “Genossen”, zo spreekt Jan Haasbroek namens alle deelnemers vanaf het spreekgestoelte, “we willen Rob Zoomer hartelijk danken voor de geweldige organisatie”. Daar kunnen we alleen maar mee instemmen. Maandag 21 oktober komt het toetje: op weg naar huis nog even langs Frankfurt an der Oder. Mosterd na de maaltijd was het zeker niet: we berijden met een aardig Gotha-stel en een zeer vriendelijke bemanning een groot deel van het net, van Markendorf in het zuiden tot Lebuser Vorstadt in het noorden. Dat er op de terugreis enig Schienenersatzverkehr tussen Bad Bentheim en Hengelo nodig is kan de pret al niet meer drukken: deze reis met 45 deelnemers mag als zeer geslaagd in de boeken.