Verslag Koningsdagrit 2024

27 april 2024

door Frank Hoogenboom

Als Koningsdagrit had de SNE dit jaar een rit met maar liefst 2 dieselstellen Plan U georganiseerd. Op zaterdag 27 april rond 10 uur verzamelden zich op station Amersfoort Centraal 173 deelnemers waaronder ook enkele tientallen niet-leden, voor een rit met het gele stel 151 van de Stichting 2454 CREW die samen met Railexperts onze gastheren waren deze dag. Het ging via Hilversum, Amsterdam Centraal, Zaandam, Purmerend en Hoorn naar Hoorn tramstation. Onderweg was er alle tijd om te genieten van het mooie landschap, het sonore gebrom van de dieselmotor, de aangeboden koffie en thee en de volgers die langs de baan weer halsbrekende toeren op keukentrapjes uithaalden.

Bij aankomst in Hoorn was er even tijd tramstation en werkplaats te bezoeken en de gereedstaande stoomtram met SHM-loc 30 en een aantal prachtig gerestaureerde tramrijtuigen te bekijken. Intussen kwam vanaf de opstelsporen achter het station de rode Plan U 115 aangereden. Dit stel had 2454 CREW voor ons in rijvaardige en toonbare staat gebracht. Het idee is de 115 uiteindelijk net als de 151 weer volledig inzetbaar te maken. Zover is het nu nog niet, maar de 115 kon ons wél vergezellen voor een rit naar Medemblik. De stellen kwamen daarmee buiten hun vroegere werkgebied, maar in Hoorn zijn ze welbekend, omdat ze jarenlang onder andere de dienst Amsterdam-Enkhuizen hebben gereden. Na het vertrek van de stoomtram werd de 115 voor de 151 geplaatst en in die samenstelling reden we voor een eerste stop naar Wognum. Daar werd gerangeerd en konden de stellen vanaf het laadperron op de gevoelige plaat worden vastgelegd (foto 1).


Foto 1: Frank Hoogenboom. 

Een wel heel bijzondere stop volgde in Opperdoes. Dit is het meest authentieke haltegebouw langs de spoorlijn en het was een belevenis om er binnen te kunnen kijken. Bij het station ligt een kopspoor naar de voormalige spoorhaven en daar rangeerde onze trein naartoe. Terwijl we op een mooi fotopunt bij de spoorhaven stonden, reden ons 2 heel verschillende stoomtrams vanuit Medemblik voorbij.  Stoomloc 6513 van de SHM had het elektrische museumstel ’Jaap’ aan de haak (foto 2).


Foto 2: Frank Hoogenboom.

Dat riep het beeld in herinnering van de excursie met de ‘elektrische stoomtram’ van de ZVTM/SBM en de NMVB die de Stichting Tramarchief in 1947 had georganiseerd. Vervolgens passeerde de prachtige loc 26 van de SHM met een lange sleep rijtuigen (foto 3). Niet alleen voor de deelnemers, maar ook voor de plaatselijke bewoners een bijzondere ontmoeting.


Foto 3: Frank Hoogenboom.

Onze trein stak nu terug naar het hoofdspoor, zodat we door konden naar Medemblik, waar we de stoomtram weer tegenkwamen die we bij vertrek uit Hoorn ook hadden gezien (foto 4).


Foto 4: Frank Hoogenboom.

In Medemblik werd weer gerangeerd en kon de combinatie van 2 Plan U’s vanuit allerlei hoeken en gaten, van dijk tot perron, voor de eeuwigheid worden vastgelegd (foto 5).


Foto 5: Ronald Bokhove.

Nu alle stoomtrams die die dag in dienst waren, weer voor ons uit reden richting Hoorn, konden wij op de terugweg naar Hoorn bij 2 mooie fotopunten langs de vrije baan in de buurt van Midwoud  stoppen. De eerste was bij de overweg in de Poelweg waar we in ganzenpas door één deur uitstapten, de trein terugzette en we hem heel mooi achter de gele tulpen konden vastleggen (foto 6).


Foto 6: Frank Hoogenboom.

En een bij de Klikjesmolen langs de Broerdijk (foto 7) waar de boerin uit de naastgelegen boerderij zich verwonderd afvroeg wat al die mensen ineens op haar erf kwamen doen.


Foto 7: Frank Hoogenboom.

Bij het molentje stond een sjabloon in de berm waar je normaliter richting molen doorheen kijkt, maar dat nu ook in de andere richting bepaald de moeite waard was (foto 8)!


Foto 8: Frank Hoogenboom.

Keurig op tijd waren we terug in Hoorn, met dank aan de SHM voor de ruimte die aan ons beschikbaar is gesteld. Hier namen we afscheid van de 115 en reden onder het genot van de traditionele oranjebitter over Alkmaar, Uitgeest naar Haarlem. Op ieder van deze stations benutte een aantal van ons de kans om de trein nog even te vereeuwigen, terwijl anderen ons gezelschap verlieten. Bij onze tweede doorkomst in Amsterdam zagen we afgeladen straten, maar konden we zelf zonder stoppen over de middensporen van het Centraal Station (fijn dat ze er nog zijn). Rond half 8 waren we terug in Amersfoort. Daar liet een aantal van ons zich de kans niet ontnemen de winkel in NVBS Centraal nog even te bezoeken alvorens tevreden huiswaarts te keren.

Dank aan reisleider Geert Gorissen van de SNE en aan alle mensen van de Stichting 2454CREW, Railexperts en de SHM voor de geslaagde dag.