Verslag excursie HSL Antwerpen – Nederlandse grens

7 november 2002

door Frans Bergamin

Met vooruitziende blik adviseerde excursieleider Theo Ross aan de deelnemers om met de IC 630, vertrektijd 9.01 uur uit Roosendaal, te reizen; dan kon men om 9.40 uur in Antwerpen-Centraal zijn, ruim op tijd voor de aanvang van de excursie om tien uur. Met deze trein, vertraagd omdat de trein gedeclasseerd werd tot stoptrein vanaf Roosendaal, arriveerde een groep van veertig NVBS-ers op 7 november 2002 ‘keurig op tijd’ namelijk om 10.02 uur in de hal van Antwerpen-Centraal, waar wij werden opgewacht door de heer Frédéric Petit van de NMBS. Na een woord van welkom toonde de heer Stan Wagemans met behulp van dia’s en een film de werkzaamheden in en rond het Centraal Station en de werken aan de spoortunnel onder Antwerpen door. Daarna begeleidde hij ons langs de bouwwerken in het Centraal Station.

De heer Steven Piessens van de NMBS nam het ‘s-middags over. Ook hij startte met dia’s over de te bezoeken bouwwerken en over alle HSL-werken momenteel in uitvoering in België. De hele HSL langs de E19 wordt dieper aangelegd dan de autoweg, waardoor de bestaande bruggen niet verhoogd hoeven te worden. Om te voorkomen dat slippende auto’s op de spoorbaan terechtkomen, wordt tussen de autoweg en de HSL een betonnen keermuur gebouwd. Aan de andere zijde komt over de hele lengte een betonnen geluidwal. Beide zorgen ervoor dat je straks vanuit de trein geen uitzicht hebt op de autoweg, noch over het landschap.

We brachten met de bus ook nog een bezoek aan het HSL-informatiepunt in Brecht, waar alle werken in detailtekening te zien zijn. Na afloop van de excursie werd door een groot aantal deelnemers gezamenlijk gedineerd. Al met al kunnen we terugzien op een zeer geslaagde excursie. We zien dan ook met belangstelling uit naar de excursie HSL Rotterdam – Belgische grens.