Van Halve Zool tot Groote Lindt

30 april 2011

door Theo Gramser

Met museumstel DE2 186 van de stichting Historisch Streekvervoer Achterhoek brachten we op Koninginnedag 2011 een bezoek aan diverse goederensporen rond Lage Zwaluwe, Dordrecht en Zwijndrecht. Maar de rondrit begon al in Arnhem en voerde dieselend via Den Bosch en Breda naar Lage Zwaluwe, waar we de eerste goederenlijn van de dag opreden. Over de voormalige Halve-Zolenlijn ging het tot het huidige eindpunt Oosterhout Weststad. Onderweg waren er fotostops vanaf een viaduct en bij een onbewaakte overweg.

De tweede stamlijn die we bereden was die naar de Dordrechtse Zeehaven. Spoor en water leverde daar een mooie combinatie op van een vaar- en een voertuig. Een andere stop was wederom op een overweg, waar het in het weekend zeer rustig zou zijn. Er waren echter meer verenigingen actief. Zo zagen we een hele groep motorrijders langskomen, gelijk gevolgd door een stoet grote Amerikaanse auto′s. Ook op twee of vier wielen zijn dus mooie Koninginnedagritten te maken.

Het derde doel van de dag was Van Leeuwen Buizen in Zwijndrecht. Daar konden we mooie foto′s maken van de dieseltwee naast de grote fabriekshallen. Er werd helemaal tot aan het hek gereden totdat we echt niet verder konden. De terugweg ging via Rotterdam en Utrecht, waar een deel van de groep de trein verliet. Zo′n tien uur na vertrek kwamen we rond 19 uur weer in Arnhem aan. De dieseltwee was geheel gevuld met 141 hobbyisten. Daarnaast werden we door een gestaag groeiende groep fotografen gevolgd, wat bijna een koninklijk gevoel gaf. Gelukkig waren enkele achtervolgers bereid te doneren voor de HSA. Dankzij de inzet van de Achterhoekers, het hele mooie weer en de goede organisatie was het een erg prettige en gezellige dag.


Fotostop op de Halve-Zolenlijn bij Hoge Zwaluwe Foto: Thijs Houdijk

De excursietrein in de bocht bij het Wilhelminakanaal tussen Made en Geertruidenberg Foto: Thijs Houdijk

Het emplacement van Oosterhout Weststad is het eindpunt van de eerste goederenlijn Foto: Ronald Bokhove

Op het straatspoor in de Glazenstraat te Dordrecht Foto: Ronald Bokhove

Eindpunt van raccordement Dordrecht Zeehaven met excursietrein, 30 april 2011 Foto: Thijs Houdijk

Zicht vanuit de cabine op de vele fotografen Foto: Hans Koppelman

Dieseltwee aan de waterkant bij de Donker Duyvisweg in Dordrecht Foto: Thijs Houdijk

Bij Van Leeuwen Buizen aan het eindpunt van de stamlijn in Zwijndrecht Foto: Thijs Houdijk

Laatste fotostop van de dag aan de Kreekweg in Zwijndrecht Foto: Thijs Houdijk

HSA 186 tijdens een tussenstop in ’s-Hertogenbosch op 30 april 2011. Foto: Thijs Houdijk