Tramweekend Düsseldorf

24 oktober 2009

door Han Duijve

Op zaterdag 24 oktober 2009 verzamelden zich 25 tramliefhebbers op het voorplein van het station Düsseldorf Hbf, na uit verschillende richtingen aangereisd te zijn, voor een excursieweekend met museumtrams. Rond kwart voor elf kwamen de oudste dienstvaardige museumtramwagens van Düsseldorf, de Fünffensterwagen 583 met aanhangrijtuig 797 uit 1921 respectievelijk 1925 voorgereden en konden de deelnemers instappen. Om een dienstwagen niet in de weg te zitten, werd de route via de Bluecherstrasse genomen – achteraf niet zo′n goed idee, want daar stond een auto in de weg. Uiteindelijk moest er een sleepwagen komen en net op het moment dat de auto opgetakeld was, verscheen de eigenaar. Hij was zo dom om van de sleepwagen af te rijden, met grote schade als gevolg. Na dit incident konden we de rit voortzetten naar Unterrath, waar in de lus een fotostop gehouden werd. Vandaar werd, met een pauze in het centrum, een rit naar het zuidelijkste eindpunt in Benrath gemaakt, waar we naast een van de nieuwste wagens kwamen te staan. Daarna hebben we de Wagenhalle Steinberg bezocht, waar we overstapten op de eerste gelede Düwag-tram, de 2501 uit 1955. Hiermee werd een rit naar Gerresheim, het meest oostelijke punt van het net, gemaakt waarbij de conducteur deels bij de handrem moest staan vanwege de steile helling in combinatie met het remsysteem van de wagen. Na een rit naar Eller, waarbij we ook door het depot Lierenfeld gereden zijn, is er via de dienstsporen Kettwiger Strasse naar het Südfriedhof gereden. Daarna konden we bij het Hauptbahnhof uitstappen om naar het hotel te gaan.

De volgende ochtend ging de reis per KSW stel 14 + 332 met 26 deelnemers naar het noorden. Na een stop in Ratingen Mitte reden we terug naar het Hauptbahnhof met onderweg een paar fotostops. Daarvandaan werd doorgereden naar Neuss Stadthalle waar we over moesten stappen op een historische bus vanwege werkzaamheden aan het spoor. De bus bracht ons naar het depot Heerdt, waar de K66 buitenlijnwagen 1269 klaarstond. Na een korte rondleiding langs de museumwagens in het depot kwam het hoogtepunt, een rit naar Krefeld met deze tram. Dit kon alleen met speciale toestemming omdat deze wagen niet beschikt over het beveiligingssysteem voor deze lijn. Onze bestuurder moest daarom toestemming vragen aan de verkeersleiding en die moest de seinen en overwegen schakelen. Gelukkig werkte de verkeersleider goed mee, hij had er zelfs lol in. Na een uitgebreide fotostop werd Krefeld bereikt, waar de wagen opzien baarde.
De terugrit verliep ook weer vlot en na een busrit van de Beldenplatz naar de Jan-Wellem-Platz konden we instappen in de laatste museumtram, de Grossraumzug 114 + 1629. Hiermee zijn we via de Hellriegelstrasse naar het Hauptbahnhof gereden, waar iedereen voldaan uit kon stappen. Mede door de uitstekende medewerking van de Verein Linie D was het een zeer geslaagd weekend.


Rheinische Bahngesellschaft (RGB) 583 + 797 bij Unterrath (S) op 24 oktober 2000. Foto: Han Duijve

Drie generaties tram in Benrath. Foto: Han Duijve

RBG 2501 en 2020 in Gerresheim (S). Foto: Han Duijve

RBG 2501 op de dienstsporen bij de Langerstrasse. Foto: Han Duijve

RBG 14 en 332 op de Worringer Platz op 25 oktober 2009. Foto: Han Duijve

Bus 8921 en RBG 14 en 332 in Neuss Stadthalle. Foto: Han Duijve

RBG 1269 bij Krefeld-Diessem. Foto: Han Duijve

RBG 1269 en 4273 op de Rheinstrasse in Krefeld. Foto: Han Duijve

RBG 114 en 1269 op het Hauptbahnhof van Dusseldorf. Foto: Han Duijve