Tramweekend Bremen

20 maart 1999

door Han Duijve

In de Interregio van Schiphol naar Berlijn zijn de 35 deelnemers op de verschillende tussenstops ingestapt, om vervolgens in Osnabrück over te stappen op de Intercity naar Bremen. Hier werden wij opgewacht door een van de leden van de Bremer Strassenbahnfreunde, die ons naar de halte Bürgerpark begeleidde, waar de museumtrams 134 en 445 + 1458 klaarstonden. Dit zijn een tweeassige tram uit 1904 en een Hansa combinatie uit 1967.

Hiermee werd in eerste instantie naar het nieuwe eindpunt Arsten gereden. Vanuit Arsten ging de rit naar het Betriebshof Neustadt (voorheen Flughafendamm), waar we een korte bezichtigingronde gemaakt hebben. Daarna is de verlegde lijn naar de Flughafen bereden, met op het eindpunt een fotostop. Via de Pappelstrasse zijn we naar het Roland Center gereden, waar de trams naast elkaar gezet werden, met ernaast nog een nieuwe lagevloertram. Het laatste deel van de rit voerde naar het Betriebshof Gröpelingen, waar nog een kleine foto-opstelling voor de remise gemaakt werd (helaas in de regen).

Na het inchecken in het hotel zijn we opgehaald met een lagevloertram, die ons naar de hoofdwerkplaats bracht. In de hoofdwerkplaats konden we kort een kijkje nemen, waarna we in de kantine het diner gebruikt hebben. Na het diner hebben de Bremer Strassenbahnfreunde nog een lezing verzorgd over de geschiedenis en de toekomst van de tram in Bremen en omgeving. Er zijn hier vergaande plannen voor uitbreiding in de regio, à la Karlsruhe. Na afloop werden wij weer naar het hotel gebracht.

Op zondagmorgen werden wij opgehaald met de Grossraumcombinatie 811 + 1806 uit 1954. Hiermee zijn wij via het centrum en de Georg Bitterstrasse naar het Betriebshof Sebaldsbrück gereden. Hier konden onder andere enkele museumwagens en de werkplaats van de Bremer Strassenbahnfreunde bezichtigd worden. Van hier uit zijn we naar het Betriebshof Neue Vahr gereden, waar overgestapt werd op de Westwaggon combinatie 3504 + 3704 uit 1973, om hiermee naar de Züricher Strasse en terug te rijden. Daarna ging de rit met de Grossraumwagens via de nieuwe lijn 4 naar de Lilienthaler Heerstrasse in Horn-Lehe. Het laatste traject was naar de Universität (Klagenfurter Strasse), van waaruit de groep naar het Hauptbahnhof werd gebracht. Van hieruit ging het na een vrije middag terug met IC en IR naar Nederland.

We kunnen terugzien op een door de Bremer Strassenbahnfreunde goed verzorgd weekend en tevreden deelnemers. We hebben het grootste deel van het tramnet van Bremen bereden en ook kennis kunnen maken met alle typen wagens, die nog beschikbaar zijn.