Tramweekend Bochum

30 oktober 2004

door Han Duijve

Op zaterdag 30 oktober 2004 zijn de zestien deelnemers, die via Arnhem reisden, met de ICE naar Duisburg gereisd. Dit ging niet geheel zonder problemen, daar de verkeersleiding probeerde de over de enkelsporige lijn Amersfoort – Ede omgeleide ICE in Barneveld te laten kruisen met een te lange trein, waardoor de ICE terug moest rijden en uiteindelijk met veertig minuten vertraging in Duisburg aankwam. Daar heb ik mij bij de groep gevoegd en kon gelukkig regelen dat we met een ICE verder konden naar Bochum, waardoor de uiteindelijke aankomst slechts een half uur later was.

De lestrams stonden al gereed in de remise en na een korte uitleg konden de beide groepen vertrekken en iedereen ongeveer tweemaal twintig minuten zijn rijkunsten laten zien. Groep A reed deze dag met een wagen type M en groep B met de leswagen 620. Beide groepen gingen in eerste instantie naar Gelsenkirchen. Er bleken al vrij vroeg extra voetbaltrams te rijden voor Schalke ’04; dus hebben we maar snel koers gezet naar Bochum.

In de middag is verder Wanne Eickel nog bezocht. ’s Avonds is er na het diner nog een rit gemaakt met de KSW-motorwagen naar Wanne Eickel en Höntrop.De volgende ochtend hebben de groepen gewisseld, zodat iedereen een keer op beide trams gereden heeft. Op deze dag kon ook naar Hattingen en Gehrte gereden worden, daar de werkzaamheden aan de tunnel bij het Hauptbahnhof gereed waren.Groep A is ook nog naar Witten Heven geweest, de mooiste lijn van de Bogestra, met stukken enkel spoor met wisselplaatsen.

Om ongeveer 17 uur keerden beide trams weer naar de remise terug en kon iedereen op een geslaagd weekend terugzien. De terugreis liep verder volgens plan. Ik wil hierbij de heren Günter Meister en Christian Boden van de Verkehrshistorische AG Bogestra van harte danken voor het beschikbaar stellen van hun tijd en de prettige samenwerking.