Tramexcursieweekend Bochum

16 oktober 1999

door Han Duijve

Op zaterdag 16 en zondag 17 oktober 1999 is er een SNE excursie geweest naar het trambedrijf van Bochum en de andere metersporige bedrijven in het Ruhrgebied. De heenreis verliep voor de groep, die via Emmerich reisde, niet geheel vlekkeloos, daar de DB niet in staat bleek om de lokomotief en de versterkingsrijtuigen op tijd voor de trein te hebben en er zodoende een half uur vertraging opgelopen werd. Gelukkig was er in Bochum geen strak schema gepland, zodat dit makkelijk opgevangen kon worden.

In Bochum stonden in de remise Universitätsstrasse 2 lestrams en een excursietram gereed. De helft van de deelnemers ging met de excursietram via Gelsenkirchen, Essen en Muelheim naar Oberhausen. Tijdens deze rit werden de remise Stadtmitte in Essen, de hoofdwerkplaats in Essen en de remise in Muelheim bezocht. Bij de hoofdwerkplaats in Essen was nog een kleine materieelshow van museummaterieel en was ook een lunchpauze georganiseerd met broodjes en koffie. In Oberhausen kon slechts tot Werthfeldstrasse gereden worden, omdat het gedeelte naar Sterkrade afgesloten was wegens een baanverzakking.

De andere helft van de groep werd verdeeld over twee lestrams van het type Stadtbahn M6. Hiermee kon iedereen ongeveer een half uur zijn rijkunsten laten zien, waarbij ongeveer het hele net van de Bogestra bereden is.

Na afloop werd iedereen met de excursietram naar het hotel gebracht, waar na het gezamenlijke diner van de nachtrust genoten kon worden.

De volgende ochtend werden we weer met de excursietram opgehaald en naar de remise gebracht, waarna het programma van de dag ervoor in voor de andere groepen herhaald werd.

We kunnen terugkijken op een zeer geslaagde excursie, vele deelnemers hebben al gevraagd, wanneer dit herhaald zal worden. Een datum is nog niet bekend, maar een vervolg zal er zeker komen.Ik wil hierbij de mensen van de Verkehrshistorische Arbeitsgemeinschaft BOGESTRA bedanken, die alles perfekt georganiseerd hebben en deze uitdaging aandurfden.