Tramexcursie Bochum

10 maart 2001

door Han Duijve

Op zaterdag 10 maart 2001 togen de 18 deelnemers en twee begeleiders naar Bochum, om op het tramnet van de Bogestra hun rijkunsten met een tram te laten zien.

Na aankomst in Bochum werd de groep in tweeën gesplitst, waarbij de ene helft met de leswagen 620 op pad ging en de andere helft met een Stadtbahn M wagen. Beide groepen hebben hierbij grote delen van het tramnet in Bochum, Gelsenkirchen, Hattingen, Wanne Eickel en Wattenscheid bereden. ’s Avonds, na het diner, werd nog een rit met de KSW museumwagen van de Bogestra gemaakt naar Wanne Eickel en Hattingen.

Op zondag waren de wagens geruild en konden de deelnemers de andere wagen testen. Op deze dag regende het af en toe, zodat ook het rijden op gladde rails geoefend kon worden, waarbij ook de zandstrooiers menigmaal nodig waren, vooral op de hellingen. Na een totale rijtijd aan de knuppel van ongeveer 80 minuten per persoon keerde iedereen voldaan huiswaarts.

Hierbij wil ik de instructeurs Meister en Haas en de andere medewerkers van de Verkehrshistorische Arbeitsgemeinschaft Bogestra bedanken voor hun inzet.

De belangstelling voor deze excursie was dermate groot dat deze in oktober 2001 wordt herhaald. Bij de aankondiging van deze excursie vindt u ook een foto-impressie.