Tienerdag groot succes

23 juni 2012

Ook tieners zijn welkom bij de NVBS. Dat bleek wel tijdens de Tienerdag die de afdeling Jongeren samen met P&R op zaterdag 23 juni 2012 organiseerde. Zo’n 45 kinderen en jongeren vanaf circa 8 jaar en hun (groot)ouders waren naar NVBS Centraal gekomen voor een programma met presentaties en andere activiteiten.

Machinist Bernd Jan Kraan liet niet alleen een aantal mooie foto’s zien van zijn zeer gevarieerde werk, maar hield er ook een smakelijk verhaal bij. Hij onthulde zelfs enkele geheimen met de uitdrukkelijke vraag die niet door te vertellen…

Peter van der Vlist kreeg bij het begin van zijn verhaal over veiligheid op het spoor bij de vraag om assistentie meteen een aantal vingers omhoog. De aanwezigen kregen gelegenheid om zelf een programma samen te stellen via ’roept u maar’. De assistent noteerde nauwgezet de genoemde trefwoorden op een flap-over. Inspiratie genoeg om er een hele middag mee te vullen. En samen met de zaal werd de voordracht van Peter en niet in het minst dankzij z’n assistent een groot succes.

Verder konden ze een bewijs van vaardigheid voor het rangeren met modeltreinen krijgen. De modelbaanbouwers uit Den Haag hadden een Märklinbaan opgesteld. Natuurlijk was er wat te drinken voor iedereen en waren Winkel, Bibliotheek en Verzamelingen open voor een bezoekje.

De middag werd afgesloten met het onder leiding van Sjoerd Bekhof bekijken en bespreken van enkele buiten gemaakte foto’s. Ter inleiding vertelde hij in het kort hoe men vroeger fotografeerde en demonstreerde dat met een echte oude Hasselblad-camera.

Als verrassing voor de deelnemers had de Stichting 115 toegezegd hun Plan U halverwege de middag even op één van de buitensporen van Amersfoort te zullen zetten. Echter helaas werd dat later dan gepland, waardoor een aantal fotografen nog na afloop van hun bezoek aan NVBS Centraal deze DE3 konden vastleggen. De machinist wist de motor zo te schakelen dat er een flinke walm de lucht werd in geblazen. Een mooie extra afsluiting van de dag.