Stoom op Borkum

4 augustus 2001

door Sevrien Ferrée

De excursie naar het grootste Duitse Waddeneiland op zaterdag 4 augustus 2001 begon op perron 3a van het prachtig gerestaureerde station van Groningen. Vanaf dat perron vertrok het grootste gedeelte van het gezelschap met NoordNed Wadloper 3223.Vanwege de vele aanmeldingen aan de excursie, totaal 176, konden niet alle mensen in de trein naar de Eemshaven. Dus zoals de NS ook vaak doet, moest een klein gedeelte aanmelders met de bus. Na een kruising in het plaatsje Usquert, waar trouwens ook gelegenheid tot fotograferen was, en enig oponthoud in de Eemshaven met wat wissels, kon iedereen op de boot stappen. Na een uur kwamen we aan in het haventje van Borkum-Reede. Op het havenspoortje werd op deze dag voor het eerst kennis gemaakt met de Borkumer Kleinbahn. Het was een reguliere reizigerstrein voor toeristen die van de boot kwamen en naar het plaatsje Borkum wilden gaan.Onze stoomtrein, getrokken door het blauwe tenderlokje Borkum, (ex-Dollard) die niet zoals gewoonlijk met kolen of gewone olie gestookt wordt, maar haar energie krijgt uit plantaardige of lijnzaadolie, kwam enige tijd later. Dit kleine bedrijfje rijdt op een autoluw eiland. Automobilisten mogen hier twee uur na aankomsttijd of twee uur voor het vertrek met hun auto rijden. Het materieel dat achter het tenderlocje hing, waren de historische Jägermeister-rijtuigen uit de jaren vijftig.

Na een plaat gemaakt te hebben van de binnenkomende trein vertrok het gezelschap naar het plaatsje Borkum. Het 900 mm. brede spoor loopt langs een oud, uit de Tweede Wereldoorlog stammend, militair vliegveld, dat nu overigens een civiel vliegveld is. Vanuit hier stegen onderscheppingjagers op, die moesten voorkomen dat geallieerde bommenwerpers bij hun doel konden komen (onder andere Bremen). Te Borkum-Bahnhof werd het gezelschap in groepen verdeeld. De ene helft reed met de ‘Nostalgie-Zug’, die bestond uit het stoomlocje Borkum, een Gesellschaftswagen, twee kleine rijtuigjes uit 1889 en 1914 en ongetwijfeld het mooiste rijtuig uit deze trein een rijtuig van de keizer waarin men in het pluche kon zitten.Ook reed de ‘Wismarer Schienenbus’. Men kon ook zijn of haar eigen gang gaan en in het plaatsje rondkijken of naar het strand wandelen. Onderweg, bij een dijk, was er een fotostop. Weer aangekomen in het haventje werd Borkum omgezet en werd er van voertuig gewisseld. Tijdens de terugrit werd er weer een fotostop gehouden. Eenmaal weer aangekomen in Borkum ging de andere helft van de aanmelders in de trein. Zij hadden inmiddels een rondleiding in de werkplaats van de Borkumer Kleinbahn gehad.

Omdat er niet veel tijd meer was werd er slechts een rit naar Reede gemaakt, om daar weer aan boord te gaan van het schip die de excursieleden terug naar de Eemshaven zou brengen. Rond tien over zes vertrok de boot weer naar het vasteland. Wadloper-stel 3215 van NoordNed bracht ons, na een geslaagde en goed georganiseerde dag, waarbij het weer ook erg meewerkte, weer terug naar het station van Groningen.