Sporen uit het verleden 13: WSM

7 juni 2014

door Frank Hoogenboom

Op de zaterdagen 7 en 14 juni 2014 vond weer een spoorzoekersexcursie plaats. De grote belangstelling (meer dan 80 deelnemers) gaf wel aan dat de NVBS‘ers nog lang niet klaar zijn met het verkennen van oude spoor- en tramlijnen in Nederland! Deze keer was het voormalige tramnet van de WSM in het Westland het doelwit. Ruim 40 kilometer WSM-spoor is er geweest en tot 1970 was er op een deel van het net nog een bescheiden goederenvervoer. Genoeg te zien en hoe kon dat beter geschieden dan met de voormalige WSM-bolramer 4697, deskundig gechauffeerd door Ronald Barendse en Cees Walder ( 7e juni) en door Piet Bakker en Ton Oostenrijk (14 juni). In onze queeste om niets te missen van het verloop van de tramlijn trotseerden zij vele uitdagingen in nauwe straatjes! Zo af en toe werd het ons zwaar te moede als we ons realiseerden dat een rit per WSM-stoomtram destijds sneller gegaan moet zijn dan onze passage door bijvoorbeeld Schipluiden met al zijn matig geparkeerd modern blik.

De excursiedeelnemers troffen elkaar en de bus op het busplatform boven Den Haag Centraal, de plek die de WSM nooit heeft weten te bereiken. Vervolgens ging het naar de Lijnbaan, oorspronkelijk het beginpunt van de WSM richting Loosduinen. Ooit was de WSM hier wegens weguitbreidingen verjaagd en – naar onze deskundige gids Hans van Lith toelichtte – ook vanwege concurrentieoverwegingen van de HTM. Maar nu rijdt RandstadRail al enkele jaren over dezelfde route! Korte stops bij het voormalige hoofdkantoor van de WSM in Loosduinen en de voormalige stations (er waren er 2) van ′s-Gravenzande brachten ons naar de versnaperingen tussen de strandgangers in Hoek van Holland. Hier was er een kort uitstapje naar de voormalige duinspoorweg van het hoogheemraadschap. Tussen alle dichte begroeiing die daar nu heerst, was namelijk nog een betonnen biels gevonden en die moést natuurlijk geïnspecteerd worden.

Terug in Hoek van Holland ging het in rap tempo naar het laatste stukje ‘echt ‘ WSM-spoor in Honselersdijk , naar Naaldwijk waar ook al een ‘oud’ en een ‘nieuw’ station te bewonderen vielen (tijdens de tweede excursie mochten we ook binnen een kijkje nemen), en naar Maassluis waar het laatste hek van de WSM nog in volle glorie aanwezig was. Hoogtepunt was ons bezoek aan Schipluiden met zijn prachtige bescheiden station, zijn majestueuze trambrug over de Vlaardingervaart en koek in de tuin bij die piepkleine bakkerij. Tenslotte lieten we ons nog voorlichten over de grasperken in Delft die ooit de tram van de WSM en de diesels van de NS gezien hadden. Dank aan Ronald Bokhove en zijn team voor de prima organisatie en op naar de volgende excursie!


WSM-Bolramer 4697 tijdens een stop in Loosduinen, 7 juni 2014. Foto: Frank Hoogenboom.

Randstadrail-lijn 2 van de HTM loopt langs het voormalige hoofdkantoor van de WSM, 14 juni 2014. Foto: Ronald Bokhove.

In het tweede stationsgebouw van ’s-Gravenzande is tegenwoordig een zaadhandel gevestigd, 7 juni 2014. Foto: Frank Hoogenboom.

Het laatste stukje WSM-spoor bij de Brandweer in Honselersdijk, 7 juni 2014. Foto: Ronald Bokhove.

Detail van het tweede station van Naaldwijk, 16 november 2013. Foto: Ronald Bokhove.

WSM-hek te Maassluis in optima forma, 7 juni 2014. Foto: Ronald Bokhove.

Brug over de Vlaardingervaart in Schipluiden, 7 juni 2014. Foto: Frank Hoogenboom.

Detail van de brug waar een fietspad op gelegd is, 14 juni 2014. Foto: Ronald Bokhove.