Sporen in het Veen

2 april 2011

door Han Duijve en Clemens Boomers

Het aantal belangstellenden voor de veenexcursie naar de firma Werner Koch in het Noord-Duitse Niedersachsen overtrof onze stoutste verwachtingen en daarom zien we er niet alleen op 2 april (een prachtige voorjaarsdag), maar ook op 9 juli 2011 (een sombere zomerdag) met in totaal 149 deelnemers op uitgetrokken.

In Groningen zijn de meeste deelnemers in de Arriva-trein naar Leer gestapt. Onderweg en bij de overstap voegden zich de laatste liefhebbers bij de groep en reisden we gezamenlijk met een driedelige Schienenbus van de Museumsbahn Ammerland-Saterland van Leer naar Ocholt. Van hier werd naar Ramsloh – Sedelsberg gereden, natuurlijk met de nodige fotostops. Onderweg konden de deelnemers genieten van het uitzicht en van de Kaffee mit Kuchen. Ook de Watwürme (lange, potlooddunne worstjes) vonden gretig aftrek.

In Ramsloh stonden 2 bussen klaar om ons naar de veenspoorlijn te brengen, waar anno 2011 nog steeds turf wordt gewonnen. Na een korte rit konden we overstappen op de veentrein, bestaande uit 2 locomotieven en 4 wagens. We zijn er ongeveer 5 km het veengebied mee ingereden, waarbij we enkele grote radiozendmasten passeerden. Bij het eindpunt werd op een aparte manier gerangeerd: de voorste locomotief werd afgekoppeld en het zijspoor opgestuurd en met de locomotief in het midden werd de trein over het doorgaande spoor langs de langzaam (alleen!) doorrijdende locomotief gereden, die vervolgens aan de andere kant van het omloopspoor weer tegen de trein aangereden werd, dit alles met 1 machinist. Op het eindpunt werd een uitgebreide uitleg over het ontstaan van het veen en het gebruik van turf gegeven. Tijdens de tweede excursie ontlaadde zich op de terugweg een wolk; vooral de inzittenden van de twee open rijtuigen hebben het geweten!

Na een vlotte terugrit per Schienenbus, waren we ruim op tijd weer in Ocholt en Leer. Op de terugreis zette Arriva slechts een 2-delig stel in, waardoor het wat vol was, maar iedereen van de groep kon zitten. Na aankomst in Groningen konden we terugkijken op een zeer geslaagde dag, ook door de goede samenwerking met de mensen van de Museumsbahn Ammerland-Saterland.


De Schienenbusse op de halte Carolinenhof, 2 april 2011 Foto: Han Duijve

De trein op de brug bij Elisabethfehn Foto: Han Duijve

De museumtrein in het station Elisabethfehn Foto: Han Duijve

Het eindpunt van de lijn, Sedelsberg Foto: Han Duijve

De excursietrein in het veen bij Ramsloh met op de achtergrond een lange-golfradiozender Foto: Han Duijve

De veentrein in het turfveld bij Ramsloh Foto: Han Duijve

De Schienenbusse op de halte Barssel-Hafen Foto: Han Duijve