Spoorzoeken NOLS en STAR

16 juni 2012

door Ronald Bokhove

In de reeks ‘Sporen uit het verleden’ ontbrak Drenthe nog en daarom togen 92 belangstellenden in de tiende editie op 16 juni en 7 juli 2012 naar Assen om kennis te nemen van de geschiedenis van NOLS en STAR. Wat is er in dit deel van Nederland nog veel te zien van spoorlijnen die al vanaf de Tweede Wereldoorlog stap voor stap zijn gesloten: stationsgebouwen ( Rolde, Eext, Exloo, Valthe, Weerdinge, Zandberg en Stadskanaal), origineel en herlegd spoor, achtergebleven treinstellen, monumenten en gedenktekens, brugrestanten en een herbouwde brug, en bovenal heel veel wandelpaden. Het geeft de mogelijkheid om van tijd tot tijd de benen te strekken en dat is ook de ideale vorm van spoorzoeken, maar niet als er halverwege de wandeling een wolkbreuk losbarst. NOLS-deskundige Robert van Wissen die een fraai informatieboekje had samengesteld, plaatste alle indrukken in historisch perspectief.

Ter Apel Rijksgrens heeft een magische naam en de discussie ging daar natuurlijk weer over de vraag of het spoor ooit verder doorliep naar de Duitse grens. Wij houden het erop dat bij ‘de Chinees’ werd gekeerd. Net over de provinciegrens verzorgde de STAR een extra trein tussen Musselkanaal en Stadskanaal en vielen ook de drankjes met bittergarnituur in de smaak. In het museum gaf de tentoonstelling ‘Van NOLS tot STAR’ een beeld van alle stationsgebouwen die ooit aan de STAR-lijn waren gelegen. Bij redelijk (16 juni) tot goed (7 juli) weer leidde de laatste wandeltocht naar de historische spoorbrug tussen Gasselte en Gieten, die een dag voor de tweede excursie officieel werd heropend. Het was leuk en leerzaam. Nóg zijn we niet klaar met speuren, volgend jaar gaan we (weer) naar Groningen.


Station Rolde aan de straatzijde op 7 juli 2012. Foto: Ronald Bokhove.

De ‘overweg’ in de Koelandsdijk in Rolde is op 16 juni 2012 nog voorzien van origineel spoor. Foto: Ronald Bokhove.

Blokkendozen op camping ‘de Schaopvolte’ in Eext, 16 juni 2012. Foto: Ronald Bokhove.

Wandeling over de voormalige spoorbrug over het Kanaal Buinen-Schoonoord op 7 juli 2012. Foto: Ronald Bokhove.

Reiswagen 36, ooit van de NWH en nu van het Nationaal Bus Museum staat op 7 juli 2012 te wachten in Valthe. Foto: Ronald Bokhove.

Brugrestanten bij Ter Apel Rijskgrens op 16 juni 2012. Foto: Ronald Bokhove.

Restanten van het grote spoorwegviaduct, waar anders dan in de Viaductstraat van Ter Apel; 16 juni 2012. Foto: Ronald Bokhove.

Spoorzoeken achter de abri van Musselkanaal-Valthermond op 7 juli 2012. Foto: Marten Roël.

Excursietrein met loc DL12 bij de brugwachterswoning van Tweede Exloërmond op 7 juli 2012. Foto: Ronald Bokhove.

Gerestaureerde historische spoorbrug tussen Gasselte en Gieten op 16 juni 2012. Foto: Ronald Bokhove.