SNE: Afscheid van Paul Bosman en Clemens Boomers

31 december 2014

Eind 2014 heeft de Stichting NVBS-Excursies afscheid genomen van twee van haar reisleiders en bestuursleden.

Clemens Boomers heeft in de elf jaar bij de SNE 17 excursies georganiseerd. Hierbij valt enige voorliefde voor het Angelsaksische gebied met reizen naar Wales, Schotland en Man/Ierland op. Pas in 2013 ging hij in Europa ‘vreemd’ met een Winterreis naar Oostenrijk en Italië. Velen zullen hem echter kennen van het Schönes Wochenende naar onze oosterburen waarbij het ‘gaan zitten en alles is geregeld’ is tot het uiterste was doorgevoerd. Dan is er nog de Verre reis naar India en Bangladesh; menig reisgenoot zal met bijzondere gevoelens terugdenken aan de cruise met ‘luxe boot’ en vers bereid eten terwijl de voorraad pluimvee aan boord met de dag slonk. We zullen Clemens daarnaast herinneren door zijn Twentse humor, de professionele programmaboekjes, de pratende PowerPointpresentaties op de reünies en zijn wederhelft Minie, die hem bij veel reizen heeft ondersteund.

Paul Bosman, de nestor van ons bestuur, is al sinds 1982 actief in het excursiewezen van de NVBS. Aanvankelijk als excursiecommissaris en later als vicevoorzitter van de SNE. Hij heeft als reisleider de hele wereld bezocht: van Scandinavië tot Griekenland en van Canada tot India. In het digitale tijdperk kunnen we ons bijna niet meer voorstellen hoe dat met een papieren spoorboek vroeger moet zijn gegaan. Hij beheerst de kunst van het improviseren dan ook als geen ander. Nadat de tijd van de meer Spartaanse ligwagenexcursies voorbij was, heeft hij voor de SNE de trein-vakantiereis, met vrije dagen en meer cultuur, op de kaart gezet. Een natje en een droogje, bij voorkeur in de restauratiewagen, was hierbij voor Paul heel belangrijk. Na het vallen van de muur kon de SNE met hem het avontuur aangaan om verder oostwaarts te reizen en de Balkan, de Baltische Staten en Oekraïne te bezoeken. De deelnemers hebben daar mooie reismomenten aan over gehouden, Paul zijn vrouw Natasja.

Voor de SNE gaat hiermee een brok aan reiservaring verloren, maar de vele herinneringen aan de aangename reizen onder hun leiding blijven natuurlijk behouden. Namens het gehele bestuur dank ik Paul en Clemens voor hun inzet in al die jaren. Het SNE-bestuur heeft een passend cadeau aangeboden en prijst zich daarnaast gelukkig dat zich een nieuwe reisleider heeft gemeld. Martin Vogelaar, al vele jaren vaste klant van de SNE, zal in 2015 zijn eerste reis gaan organiseren.

Geert Gorissen
Voorzitter Stichting NVBS-Excursies


De excursie naar Bosnië-Herzegovina in 2004 bleef bij de plaatselijke televisie niet onopgemerkt. Met een JZ-stoomlocomotief op de achtergrond wordt Paul Bosman op 29 augustus in Doboi geïnterviewd. Foto: Erik van Lunteren.

Op de terugreis van het Schönes Winterwochenende op 15 december 2014 wordt Clemens Boomers door NVBS-voorzitter Maikel Rörik verrast met een grote bos bloemen als dank voor de bewezen diensten. Foto: Minie Boomers.