Smalspoorstoomspektakel rond het Valkenburgse Meer

19 maart 2011

Opstoken van een loc, rangeren met rijtuigen en kipkarren, meerijden op de bok en fotograferen. Dat waren de belangrijkste elementen waarmee ruim 25, voornamelijk jonge, NVBS′ers op zaterdag 19 maart 2011 de dag doorbrachten. Een mooie manier om het 80-jarig jubileum van onze vereniging te vieren.

We waren uitgenodigd door de Stoomtrein Valkenburgse Meer (SVM). Na een welkomstwoordje konden we meekijken en meehelpen met het opstoken van één van hun stoomlocs. Zodra de loc rijvaardig was werd er mee gerangeerd en vervolgens gereden over het net gereedgekomen lijngedeelte naar de grote locloods. Onderweg waren er diverse mooie fotostops langs het water van het Meer. In de locloods stonden tientallen locjes te wachten op herstel, dus daar was nog werk voor vele jaren te vinden.

Ook hebben we over het andere deel van de lijn naar de Wetering gereden. Vervolgens werden de rijtuigen ingewisseld voor enkele kipkarren, waarmee wederom wat schijnvertrekken werden gehouden voor de fotografen. Het zal voor de voorbijkomende wandelaars en honden wel een gek gezicht zijn geweest: een aantal jongeren met camera′s die voor de trein uitliepen! Maar het heeft hele mooie plaatjes en filmbeelden opgeleverd. Het weer was schitterend zonnig met mooie blauwe lucht en glinsterend water.

De NVBS Winkel was aanwezig met een geselecteerd aanbod aan smalspoorboeken en -dvd′s, die gretig aftrek vonden. De inwendige mens werd verzorgd met koffie en verfrissingen. De informatiehonger werd gestild met een interessante presentatie over de geschiedenis en het belang van smalspoor.

Kortom: deze jubileumactiviteit was een erg geslaagde en gezellige dag. Dit dankzij de grote inzet van een aantal SVM′ers, waaronder enkele bekende NVBS-leden. De dag werd mede mogelijk gemaakt met steun van de Stichting NVBS Manifestaties (SNM).