Schönes Wochenende in Baden-Württemberg

29 juni 2006

door Clemens Boomers

Op donderdag 29 juni 2006 verzamelden ’s morgens vierenvijftig NVBS’ers zich op het station van Heerlen. Via Aken ging het naar Düren. Hier stond de ‘Ottmar Alt Sprinter’ van de Arbeitskreis Bördebahn al klaar om ons via de directe verbinding, die al jaren geleden door de DB is verlaten, naar Euskirchen te brengen. Door het prachtige landschap van de Eifel ging het vervolgens, met een overstap in Trier, naar Saarbrücken. Enkelen maakten van de gelegenheid gebruik met de Saarbahn een ritje naar Sarreguemines (F) te maken.

De krappe overstap de volgende dag in Pirmasens Nord kwam in gevaar, want door blikseminslag was de beveiliging ontregeld. Maar onze vriendelijke machinist – het was een eenmanStrein – regelde met de verkeersleiding dat de aansluitende trein op ons wachtte. Op tijd bereikten we Stuttgart. Met een museumtram, met twee bijwagens, maakten we een rit over een deel van de enige metersporige tramlijn die de stad nog rijk is. Aansluitend werden we rondgeleid door het trammuseum, waar een fraaie collectie staat opgesteld.

De zaterdag was voor eigen invulling. Sommigen verkenden Stuttgart, anderen de omgeving.Op zondag bezochten we de feestelijkheden rond het honderdjarige bestaan van de lijn Amstetten – Gerstetten. De heen- en terugreis was een aangename verrassing: met een speciale trein, getrokken door een machtige stoomloc Baureihe 01, over de Geislinger Steige. Hier moest een dieselopduwloc te hulp komen. Een bijzonder imponerende rit. Op de jubilerende lijn was veel stoom te beleven. En natuurlijk, we zijn immers in Duitsland, volop Bier und Bratwurst.

Die avond was alweer het afscheidsdiner. Hiervoor was een toepasselijke locatie gevonden: op de achtste etage van de toren van het Stuttgartse Hauptbahnhof.De thuisreis was heel afwisselend. Eerst met stoptreinen door het Neckardal en het Odenwald (met hier en daar nog armseinen) naar Frankfurt. En dan snel en comfortabel met de ICE weer terug naar Nederland.

We kunnen terugblikken op een geslaagd Schönes Wochenende.