Schönes Wochenende 2007

19 juli 2007

door Paul Bosman

Op donderdag 19 juli 2007 liep tegen elven het perron bij spoor 2 in Venlo vol met 43 ‘Schönes Wochenende-gangers’. De RegionalExpress naar Hamm kwam vanwege een vertraagde goederentrein te laat binnen en – eenmaal op weg – werd er op het enkelsporige traject na Kalderkirchen geboemeld vanwege een, jazeker, vertraagde goederentrein. Al snel werd duidelijk dat we de aansluiting in Hamm niet zouden halen en dat we dus een uurtje later in Nordhausen zouden arriveren. Attent treinpersoneel berekende een alternatieve route waarmee we weer tijd zouden terugwinnen, maar we wilden nu juist via een ‘binnendoorroute’ – via Ottbergen en Northeim – naar de Harz. Het warme buffet in Hotel Handelshof was hervorragend en na een korte stadsverkenning in een uitgestorven Nordhausen was de eerste dag ten einde.

Op vrijdagochtend stond motorrijtuig T3 uit 1936 met rijtuig om acht uur voor ons klaar en zetten we koers naar Eisfelder Talmühle, waar de stationsrestaurateur koffie en broodjes had voorbereid. Onder fraaie weersomstandigheden en met treinpersoneel dat er plezier in had, reden we – met stops in Stiege, Friedrichshöhe, Siberhütte, Alexisbad, Magdesprung en Gernrode – via het nieuwe smalsporige tracé naar Quedlinburg. Met drie HEX-treinen bereikten we Klostermansfeld voor een stoomrit met de Mansfelder Bergwerksbahn, het restant van een vroeger uitgebreid industrieel smalspoornet. In eigen regie is de wachtkamer van het station fantastisch gerestaureerd. Toen we kort na zeven uur Halle bereikten, plensde het inmiddels genadeloos.

De zaterdag en de zondag waren traditiegetrouw voor eigen spoor- en tramverkenningen beschikbaar, waarbij velen ervoor kozen op de zaterdag Halle te verkennen. Omdat er die dag nogal wat bestelde ritten waren, konden overal in de stad museumtrams worden waargenomen; ook het trammuseum aan de Seebener Strasse, nabij de oude burcht Giebichenstein, werd druk bezocht. Op zondag verkozen velen een treinreis; vanuit Halle kunnen vele bestemmingen in redelijke tijd worden bereikt, waarbij uitschieters naar Berlijn en Dresden werden genoteerd.

Tijdens de terugreis op maandag 23 juli per IC werden de ochtenduren in Magdeburg besteed aan een museumtramrit met het stel 124 + 352 annex museumdepotbezoek. Ook hier was het personeel zeer vriendelijk, hetgeen zelfs een dringende sanitaire stop in een remise onderweg – met bijbehorende rangeermanoevres – opleverde. Tegen het eind van de middag werd bij Hengelo Nederland weer bereikt, met bijbehorende afscheidsceremonies. ‘Schönes Wochenende 2007’ zat er weer op; iedereen heeft genoten.