Schönes Wochenende 2005

28 juli 2005

door Henk van den Blink

Vele deelnemers aan de SNE-reis van donderdag 28 juli tot en met dinsdag 2 augustus 2005 zijn aan de randen van de woensdagnacht uit hun bed opgestaan om op tijd in de ICE 121 te kunnen instappen. Al snel worden onderweg plannen gesmeed hoe de twee vrije dagen in het programma van een lang Schönes Wochenende zullen worden doorgebracht. De echte vakantiestemming maakt zich spoedig meester van het gezelschap van 40 NVBS’ers. Na een overstap in Duisburg verplaatst het gezelschap zich per IC naar Eisenach waar de Süd-Thüringen-Bahn na maar liefst 41 stops in een gematigder tempo aankomt op de eindbestemming van de eerste dag: Neuhaus am Rennweg. Ondertussen genieten veel nostalgie, van de armseinen, de fraaie stenen spoorbruggen, de oude stationsgebouwtjes en het mooie en zonovergoten landschap van Thüringen.

Een bezoek aan de boeiende Oberweißbacher Berg- und Schwarzatalbahn bij Obstfelderschmiede op de volgende dag verloopt trager en nog meer ontspannen: de Standseilbahn brengt de cabine met een snelheid van slechts 1,6 meter per seconde in beweging, maar moet dan ook een hoogteverschil van 323 meter overwinnen bij een stijging van 25%. Tijdens een bezoek aan de machinekamer legt de enthousiaste Geschäftsführer uit hoe het vervoer tussen dal- en bergstation wordt gerealiseerd. Met modern materieel wordt de reis via Saalfeld en Leipzig voortgezet naar Riesa, de standplaats voor de komende dagen.

De diverse plannen die eerder voor de zaterdag waren gemaakt, moeten worden bijgesteld, omdat juist op deze dag de treinen in beide richtingen al vroeg in de ochtend flinke vertragingen hebben opgelopen. Velen bezoeken met een dagkaart van het Verkehrsverbund Oberelbe de interlokale Kirnitzschtalbahn van Bad Schandau naar Lichtenhain waar talrijke Gastwirte juist een groots opgezet en druk bezocht feest met veel bier en Bratwurst hebben georganiseerd. Anderen bezoeken de Wismutbahn in het zuidwesten van Sachsen vanwege railvervoer in verband met de daar aanwezige uraniummijnen. Ook Oberwiesenthal en Görlitz worden door sommigen aangedaan. Een bezoek aan Dresden met zijn prachtige renaissance- en barokgebouwen, waaronder de nagenoeg volledig herbouwde Frauenkirche, sluit voor velen de dag af.

Vele deelnemers hebben op zondag dankzij medewerkers van het Historischer Straßenbahnhof Leipzig-Möckern een Sonderfahrt door Leipzig gemaakt. De tramrit voert langs vele bezienswaardigheden, gaat via de route van Linie 11 naar Schkeuditz en brengt ons via het historische station van Möckern naar het Hauptbahnhof. Onderweg bezichtigen we in de remise Dölitz de Leoliner, een tram die Leipzig zelf heeft ontwikkeld, maar op het moment van ons bezoek helaas niet rijvaardig is. In Möckern worden we deskundig geleid langs 30 historische trams, waarvan de oudste uit 1896 stamt, zodat we een goed beeld krijgen van de ontwikkeling van het tramwezen in Leipzig. Een bijzonder voertuig op het museumterrein vormt een tram die iemand in de DDR-tijd tot woning heeft gediend en die met veel Ostalgie is ingericht. Een bezoekje aan een uitgebreide modelbaan rondt deze bijzondere excursie af. Er blijft voldoende tijd over om zelf nog verder op tramverkenning te gaan of om toeristisch actief te zijn. Wat dit laatste betreft maakt de Nicolaikirche grote indruk vanwege de historische rol in de aanloop tot de Wende en ook het nieuwe museum dat speciaal aandacht besteedt aan de buitengewone ontwikkelingen in dit deel van Duitsland vanaf het einde van de Tweede Wereldoorlog, is een bezoek meer dan waard.

Na het Wochenende heeft de Ostsächsische Eisenbahnfreunde e.V. speciaal voor het SNE-gezelschap op maandag een rit van zo’n 300 km met een Ferkeltaxe door de Oberlausitz verzorgd. De in 1965 gebouwde Schienenbus brengt ons langs windmolenparken, door maisvelden, langs wuivend graan en door bossen, waarbij op een zelden bereden traject een omgevallen boom en grote takken tevergeefs de baan proberen te versperren. Ook elders is te zien dat het forse nachtelijke onweer van enige dagen tevoren flink heeft huisgehouden.Voordat we op dinsdag de terugreis aanvaarden, is er nog voldoende tijd met de Wilder Robert de Döllnitzbahn van Oschatz-Süd naar Kemmlitz en terug te berijden. Halverwege de stoomrit wordt een bezoek aan het depot in Mügeln gebracht, waar een barbecue voor de inwendige mens zorgt. De reis naar Amsterdam via Leipzig en Hannover met twee IC’s verloopt zonder noemenswaardige vertragingen voorspoedig. De SNE kan door de deskundige, enthousiaste en prettige reisleiding van Ronald Bokhove op een zeer geslaagde reis terugzien.