Schönes Wochenende Leipzig

15 oktober 2015

door Cees de Rouwe

Op donderdag 15 oktober 2015 verzamelden zich op twee plaatsen in Nederland een groep SNE-reizigers om af te reizen in de richting van Kassel. Dat ook de Deutsche Bahn in deze periode actief bezig is met de railinfrastructuur konden beide groepen op de heenreis ervaren. De groep uit Enschede kreeg aan het begin te maken met Schienenersatzverkehr tussen Enschede en Ochtrup, maar wist daarna Marsberg in het Sauerland via Regionalbahnen volgens planning te bereiken. De groep met startpunt Venlo had meer pech, want haar trein naar Hagen werd zodanig omgeleid en opgehouden, dat de geplande aansluiting naar Marsberg werd gemist en het gezelschap een uur later arriveerde.

Achteraf bleek dit tot weinig probleem te leiden, want het bezoek aan de voormalige kopermijn Kilianstollen in Marsberg moest toch in twee gedeeltes gehouden worden. Deze mijn beschikte vroeger over een uitgebreid smalspoornet, waarvan nog een gedeelte bewaard is gebleven. We kregen een rondleiding door een aantal mijngangen met een toelichting op het zware mijnwerkersleven van vroeger. Daarna werden we in kleine (5-persoons) mijnwagentjes gepropt en maakten we een denderende ondergrondse tocht door de duisternis. Het samenkomen van beide groepen van in totaal 44 deelnemers vond plaats bij het voortreffelijke avondeten in het plaatselijke restaurant Gerichtsklause, waarna werd doorgereisd naar Kassel.

Vrijdag 16 oktober stond in het teken van een stoomtreinrit met de Hessencourrier op de 33 kilometer lange spoorlijn van Kassel naar Naumburg. De trein werd getrokken door een Kraus-Maffei stoomloc uit 1941. Onderweg werden verschillende fraaie fotostops ingelast. Het weer was saai: geen zon, geen wind, maar ook geen regen. De treinreis was allerminst saai met een goede verzorging onderweg. Bij het instappen werden we voorzien van een Nordhessisches lunchpakket, bestaande uit drie stukken brood en een grote boerenworst. In het restauratierijtuig werd naast de nodige Getränke ook Erbsensupppe mit Bockwurst geserveerd. Op de terugreis konden we in Baunatal (aan de stadsgrens van Kassel) overstappen op de tram, die voor een deel gebruik maakt van dezelfde rails als de stoomtrein. Deze bracht ons op tijd terug naar het station Kassel-Wilhelmshöhe, waar overgestapt kon worden op de Intercity naar Leipzig. Na een korte verfrissing in het InterCityHotel in Leipzig, vlak bij het Hauptbahnhof, gingen we naar het voormalige Bayerischer Bahnhof voor een uitgebreid buffet in Beierse stijl. Niet alleen het buffet was een belevenis, maar ook de gehele entourage in het tot restaurant omgebouwde station. Aan het einde van de maaltijd kregen we bezoek van de Königliche Bayerische Bahnhofsinspektor die ons op vermakelijke wijze het een en ander uitlegde over de geschiedenis van dit station en de relaties tussen de Preussen, de Bayern en de Sachsen.

De zaterdag en de zondag waren dagen ter vrije besteding. Iedereen kon gebruik maken van de hotelkaart voor vrij openbaar vervoer binnen de stadszone van Leipzig. Daar werd dan ook veelvuldig gebruik van maakt en veel tramlijnen zijn door de deelnemers verkend. Ook de binnenstad van Leipzig, vlak bij het hotel, was de moeite van een bezoek waard met o.a de Thomaskirche, de Nikolaikirche, het Gewandhaus en het museum ‘Runde Ecke’ waar in de DDR-tijd de Stasi gevestigd was. Daarnaast kon met een goedkoop Sachsen-Anhalt-Ticket plaatsen in de omgeving bezocht worden, waar nog trams reden of bijzondere spoorlijnen te berijden waren. Een bijzonder evenement viel in dit weekend: de 16. Leipziger Eisenbahntage. Dit evenement wordt twee maal per jaar georganiseerd door het Eisenbahnmuseum van Leipzig. Het trok vooral de belangstelling van vaders met kinderen, die o.a. konden meependelen op de voetplaat van de stoomloc 52 8154. Op zondag werd met deze locomotief voor de liefhebbers een stoomrit naar de Altenburger Brauerei georganiseerd.

Maandag 19 oktober was de dag van de terugreis vanuit Leipzig naar Nederland. Door een forse vertraging op het traject Leipzig – Braunschweig moest de geplande tramrit met een gelede Düwag 35 uit 1962 met Beiwagen 201 in laatstgenoemde stad wat ingekort worden. De trambestuurder annex reisgids kon ons veel vertellen over Braunschweig en bracht ons o.a. naar de tramremise, waarin nog een aantal oude trams en wagons waren opgesteld. De meegebrachte NVBS-kalender en in het bijzonder de Goudse kaas vielen bij hem in de smaak. De volgende keer ook Hollandse hagelslag meenemen… Op de terugweg die via Hannover voerde, werd tussen Hengelo en Amsterdam bij verschillende stations afscheid genomen van de deelnemers. Het was weer een geslaagd weekend en de reis werd bekwaam georganiseerd en begeleid door Ronald Bokhove.


Excursietram in Heidberg Anklamstraße, eindpunt van lijn 4. Foto: Ronald Bokhove.

De Bahnhofsinspektor brengt de geschiedenis van het Bayersicher Bahnhof in Leipzig tot leven. Foto: Jan Roos.

Herfstkleuren in het centrum van Braunschweig met Düwag 35 en bijwagen 201, 19 oktober 2015. Foto: Ronald Bokhove.

Kopersporen in de Kilianstollen te Marsberg, 15 oktober 2015. Foto: Robbert Meertens.

Smalspoortreintje in de Kilianstollen. Foto: Robbert Meertens.

Loc 206 trekt de Hessencourrier tussen Kassel en Naumburg, 16 oktober 2015. Foto: Ronald Bokhove.

Fotostop in de bossen voor Naumburg. Foto: Ronald Bokhove.

Excursietrein in het station van Naumburg: bestemming bereikt. Foto: Ronald Bokhove.

Groepsfoto van alle deelnemers aan het Schönes Wochenende en personeel van de Hessencourrier in Naumburg. Foto: Ronald Boers.