Schönes WinterWochenende naar het Ertsgebergte

11 december 2014

door Cees de Rouwe

De voorpret begon met een fraai uitgevoerd boekwerkje van reisleider Clemens Boomers met een uitgebreid reisprogramma. Hierin stonden niet alleen de dienstregelingen van de te bereizen baanvakken vermeld, maar ook achtergrondinformatie en kaartjes over de spoorbedrijven onderweg, de spoorwegen in Sachsen, de te bezoeken trambedrijven in Chemnitz en Magdeburg en de mogelijk te bezoeken attracties op de vrije dag.

Het was winter, de dagen waren kort en het weer was niet bepaald fraai, maar toch hebben de 53 deelnemers kunnen genieten van een aantal bijzondere ritten. Zo stapten we op donderdag 11 december in Münster in de Teuto-Express van de Eisenbahn-Tradition. Een trein bestaande uit een industrielocje en een drietal rijtuigen, waaronder een restauratierijtuig. Na enig rangeerwerk op het emplacement van Münster, tussen de RE’s en ICE’s door, kwamen we op een afgesloten goederenlijn van de Westfälische Landes-Eisenbahn (WLE) richting Lippstadt. Onderweg werden we vergast op Erbsensuppe mit Wurst und Brot en werden de nodige fotostops gehouden. Daarna ging de reis volgens de normale dienstregeling verder over weinig bereden Nebenstrecken naar Goslar.

De tweede dag werd de reis voortgezet naar Chemnitz, onderbroken door een bezoek aan de Kohlebahn in Regis-Breitingen. Hier werden we opgewacht door een smalspoor industrietreintje. Voorop een diesellokje, achteraan een elektrische locomotief, aangedreven vanuit een generatorwagen. Daartussen een aantal rijtuigen, waaronder ook een restauratiewagen en voor de liefhebbers een open panoramarijtuig. Daarmee werden we, ook onderbroken voor een aantal fotostops, naar Meuselwitz gebracht waar o.a. een fraaie modelbaan kon worden bekeken. Ook hier een hartelijke ontvangst door enthousiaste vrijwilligers die deze lijn in stand willen houden. De Kohlebahn is tot na de Wende in gebruik geweest om de bruinkool uit de nabijgelegen mijnen te transporteren naar de hoofdspoorweg.

Een dag later kon iedereen op zijn eigen wijze invullen, op basis van een aantal programmatips uit het genoemde boekwerkje. Helaas was het spoorwegmuseum en het Industriemuseum in Chemnitz gesloten vanwege verbouwing of onderhoud. Maar alternatieven waren tramritten door de stad gecombineerd met een bezoek aan het trammuseum ter plaatse, of de laatste trein van Cranzahl naar Vejprty in Tsjechië. Met een dagkaart van het Verkehrsverbund Mittelsachsen waren ook leuke rondreizen te maken met het openbare vervoer in het Erzgebergte. Een bijzondere kans kreeg een vijftal deelnemers door een stoomrit mee te maken van Schwarzenberg naar Schlettau over het Markersbacher Viadukt. In Schwarzenberg stonden de 50 3615 en de 52 8154, elk met een aantal rijtuigen, aan weerszijden van het perron.

Op zondag stonden stoomritten op de smalspoorlijnen van Steinbach naar Jöhstadt en van Cranzahl naar Oberwiesenthal op het programma. Op het eerste traject kregen we de gelegenheid een aantal leuke fotostops te maken en de bedrijfsvoering van nabij te bekijken. In Oberwiesenthal was nog enige sneeuw te zien op de skipiste die geopend was. Aan het einde van de dag was er een afscheidsdiner in een toepasselijke omgeving, namelijk in een voormalig restauratierijtuig in Wolkenstein, dat tot restaurant was omgebouwd. Omdat het de laatste reis was die Clemens organiseert, werden daar een aantal herinneringen aan hem en zijn vrouw Minie opgehaald.

Op de slotdag maandag 15 december waren we minder gelukkig. Door verschillende omstandigheden waren treinen vertraagd of omgeleid, zodat we twee uren later dan gepland in Magdeburg aankwamen. Helaas moesten daardoor de tramritten en het bezoek aan het trammuseum geannuleerd worden. We zijn doorgereden via Hannover naar Hengelo. Daar stond als verrassing NVBS-voorzitter Maikel Rörik klaar met een grote bos bloemen voor Clemens en Minie Boomers als dank voor het vele werk dat zij voor de SNE verricht hebben. Ondanks de pech in Magdeburg was deze reis toch weer een bijzondere ervaring.

Zelf ben ik nog maar 3 jaar lid van de NVBS en dit was na de wandelreis in Engeland en de Verre Reis naar Korea en Taiwan mijn derde reis met de SNE. Daarbij heb ik ervaren hoe je ook als nieuweling snel bent opgenomen in een club van ervaren reizigers en railliefhebbers. Heel leuk!


Deelnemers krijgen in Enschede last-minute reisinformatie aangereikt, 11 december 2014. Foto: Minie Boomers.

Het regent als in Münster de Teuto-Express wordt voorgereden. Foto: Clemens Boomers.

Deelnemers genieten van hun Erbsensuppe mit Wurst. Foto: Clemens Boomers.

De eerste fotostop is in de stromende regen. Foto: Clemens Boomers.

De extra trein van de Kohlebahn, met elektrische mijnlocomotief, 12 december 2014. Foto: Clemens Boomers.

Bewondering voor de H0-modelbaan in Meuselwitz. Foto: Clemens Boomers.

De imposante kop van Karl Marx, nabij ons hotel in Chemnitz, 13 december 2014. Foto: Clemens Boomers.

De kerstmarkt in het historische stadje Annaberg-Buchholz. Foto: Clemens Boomers.

Stoomloc 99 1542-2 heeft water genomen in Steinbach, 14 december 2014. Foto: Clemens Boomers.

De Fichtelbergbahn is volop in kerstsfeer. Foto: Clemens Boomers.

Je komt ogen te kort bij Modellbahnland Erzgebirge. Foto: Clemens Boomers.

Een en al oor voor de afscheidsspeech van Jan Haasdijk in het Zughotel. Foto: Minie Boomers.

Het Hauptbahnhof van Hannover is op 15 december 2014 feestelijk verlicht. Foto: Clemens Boomers.

NVBS-voorzitter Maikel Rörik verrast Clemens met bloemen. Foto: Minie Boomers.