SchönerTag Köln

23 augustus 2013

Vrijdag 23 augustus 2013 bracht de NVBS-afdeling Jongeren met 27 deelnemers een bezoek aan Keulen en omgeving. Rond negen uur verzamelden de deelnemers van jong tot oud zich vanuit diverse delen van het land en zelfs vanuit het plaatselijke hotel op station Venlo om vanaf daar met een Flirt van eurobahn naar Mönchengladbach te reizen. In de trein werden de programmaboekjes met het reisschema en achtergrondinformatie aan de deelnemers uitgereikt én daarbij een gevulde koek.

In Mönchengladbach stapte de groep over op de Regional-Express naar Grevenbroich. Hier konden de eerste foto’s gemaakt worden van locomotief 9 van de Neusser Eisenbahn met kalktrein, een Husa 189 met autotrein en van de binnenkomende Baureihe 628 waarmee even later over de enkelsporige diesellijn naar Horrem werd gereisd. Onderweg kon men genieten van het uitzicht over het bruinkoolgebied en de uitgedeelde stroopwafels.

Na aankomst in Horrem werd het vertrek van de trein waarmee de Jongeren hadden gereisd vastgelegd, gevolgd dooreen korte wandeling naar het andere deel van het station waar in veertig minuten diverse passerende goederentreinen werden vastgelegd. Vervolgens werd met de S-Bahn doorgereisd naar Buir, waar de ‘Hambachbahn’, de bruinkoolspoorlijn van de RWE, vlak naast het station ligt. De Jongeren hadden geluk en zagen in een klein uur tijd maar liefst drie beladen bruinkooltreinen passeren.

Hierna ging de reis met de S-Bahn verder naar Köln Weiden-West, waar werd overgestapt op de tram. Bij halte Rudolfplatz werd uitgestapt uit om de tram te fotograferen onder de restanten van de Hahnentor en ging het lopend naar de Neumarkt. Onderweg sloegen diverse deelnemers de nodige etens- en drinkwaren in, omdat het een warme, zonnige dag was. Vanaf de Neumarkt werd per U-bahn naar het Hauptbahnhof gereisd, waar drie kwartier tijd was om treinen en trams te fotograferen of, zoals de reisleiding deed, te genieten van lokale specialiteiten als Curry- en Bratwurst.

De reis werd vervolgd met een wandeling over de Hohenzollernbrücke naar de andere kant van de Rijn. Deze werd benut om bij deze brug de groepsfoto te maken en vanaf de brug de vele passerende treinen te fotograferen. Ook op station Köln Messe/Deutz werd een aantal reizigerstreinen gefotografeerd waarna het per bus verder ging naar het Rheinpark. Hier was de Parkeisenbahn het object voor de fotografen voordat met de Seilbahn de Rijn weer werd overgestoken.

Per tram ging het naar station Köln West, tijdens het uur durende oponthoud passeerden twee uit Nederland afkomstige Autoslaaptreinen en talloze goederentreinen, waaronder een door een DE1002-diesellocomotief van HGK getrokken korte ‘Mega-Combi’-containertrein. Door de snel langer wordende schaduwen besloot de reisleiding het programma aan te passen en terug te reizen naar Köln Messe/Deutz. Hier kwam IC 118 uit Salzburg (A) langs, getrokken door de pas weer in dienst gestelde 103 113 die gefotografeerd kon worden vanaf het perron of de nabijgelegen parkeergarage.

Tegen kwart over zeven werd op de trein naar Mönchengladbach gestapt, waar op eurobahn richting Nederland werd overgestapt en iets na negen uur zat het er voor de deelnemers in Venlo weer op. Ze konden tijdens hun reis naar huis terugkijken op een geslaagde dag.


In de trein van Venlo naar Mönchengladbach werden de programmaboekjes uitgedeeld die door de deelnemers aandachtig werden doorgelezen.

Van Grevenbroich naar Horrem werd gereisd met een oud dieseltreinstel uit de Baureihe 628, bij vertrek van de trein uit Horrem kon deze nog eens gefotografeerd worden.

Op het viaduct over de bruinkoolspoorlijn in Buir werd een fotolijn opgesteld om de eerste bruinkooltrein te fotograferen.

Het enthousiasme was groot toen de groene 544 met een beladen bruinkooltrein passeerde.

In Köln Weiden-West werd overgestapt op de tram naar het centrum van Köln (Foto: Jerome Daems)

De NVBS Jongeren in de tram

Met op de achtergrond de Hohenzollernbrücke werd de groepsfoto gemaakt, zoals te zien is werden alle leeftijden vertegenwoordigd. Terwijl de jongste deelnemer pas 9 was bedroeg de gemiddelde leeftijd 31 jaar. Bij de NVBS Jongeren is iedereen die zich jong voelt welkom!

In Köln West was er veel aandacht voor de passerende goederentreinen en de losse 120 106 die kop maakte

Er werden gedurende de dag vele verschillende vervoerders gezien, waaronder ook een TRAXX-locomotief van de Belgische spoorwegen.

Als hoogtepunt van de dag kon aan het begin van de avond IC 118 van Salzburg (A) naar Münster getrokken door de 103 113 worden vastgelegd vanaf een parkeergarage nabij Köln Messe/Deutz.