RTM 2012

21 juli 2012

door Theo Gramser

Een oude streekbus met 45 belangstellenden in spoor- en tramwegen vertrok zaterdagochtend 21 juli 2012 van Rotterdam Lombardijen naar Ouddorp. De bus was zijn streken nog niet verleerd en reed lekker langs voormalige tramtrajecten van de Rotterdamse Tramweg Maatschappij. Ondanks de defecte omroepinstallatie kregen we onderweg toch nog de nodige interessante informatie. Via ondermeer Oude- en Nieuwe-Tonge en Middelharnis kwamen we na een goed uur rijden bij de remise van het huidige RTM-museum in Ouddorp. Na een kopje koffie en een kijkje in de remise stapten we in een extra tram, bestaande uit dieselmotorlocomotief M67 met twee rijtuigen. We reden over de hele circa 10 km. lange RTM-museumlijn naar het huidige eindpunt Scharendijke Dolfijn. Na terugkomst in Ouddorp stapten velen weer in de bus om de dienstregelingstram te volgen en onderweg in al dan niet bewegende beelden vast te leggen.

Halverwege de middag bracht een diensttram, getrokken door de MABD 1602, ons naar Middelplaat Haven. Hier stapten we over van de tram op de MS Grevelingen. Daarmee maakten we een rondvaart over het gelijknamige water, in een weldadig zonnetje en onder begeleiding van de vrolijke klanken van een toevallig aanwezige doedelzakband. Een extra tram, tot onze verrassing getrokken door de MABD 1804 die pas sinds eind 2011 weer rijvaardig is, haalde ons op bij de boot om ons terug naar Ouddorp te brengen. Daar vandaan bracht de bus ons langs Hellevoetsluis en over een deel van de vroegere Moerdijkbrug bij Spijkenisse terug naar Lombardijen. Dankzij de enthousiaste inzet van de RTM hebben we een programma gekregen met veel variatie aan vaar- en voertuigen.

De dag naar ‘de eilanden’ werd gekenmerkt door goed weer en een dito sfeer, waardoor er alleen maar blije gezichten te zien waren.


Bus en tram mooi naast elkaar tijdens de eerste fotostop, 21 juli 2012. Foto: Theo Gramser.

M67 met twee rijtuigen in Port Zélande. Foto: Thijs Houdijk.

M1804 met rijtuig in Port Zélande. Foto: Theo Gramser.

Stilstaande mensen en omlopende motorwagen in Scharendijke Dolfijn. Foto: Clemens Boomers.

M1802 in de keerlus bij Ouddorp. Foto: Erwin Voorhaar.

Achtervolging. Foto: Thijs Houdijk.

Tram gezien vanaf de boot. Foto: Erwin Voorhaar.

Doedelzakbandje aan boord van de boot. Foto: Thijs Houdijk.

M67 en M1804 in Ouddorp. Foto: Thijs Houdijk.