Railquiz 2012

27 oktober 2012

Van welk ongebruikelijk gemak zijn nieuwe Russische EP20-locs voorzien? Wat is de sterkste locomotief ter wereld? Hoe vaak komen er Koplopers in Glanerbrug? Wie kreeg er deze middag een speldje voor zijn 60-jarig NVBS-lidmaatschap?

Deze en vele andere vragen werden gesteld en beantwoord tijdens de NVBS Railquiz 2012 in NVBS Centraal. Met ongeveer 60 deelnemers was dit de drukst bezochte NVBS Railquiz ooit! Voorzitter Hans Brouwer opende de middag met het huldigen van Albert Hauber voor zijn lange lidmaatschap van de vereniging.

Er waren maar liefst achttien teams, gevormd door afgevaardigden van afdelingen en diensten of gelegenheidsgroepjes. Daardoor duurde het doornemen van de antwoorden per vraag langer dan gedacht en moest het aantal vragen worden beperkt. Desondanks was dit vermoedelijk ook de langste Railquiz tot nu toe. Het team van de Op de Rails-redactie won dit keer sportief en organiseert de Railquiz 2013.

De individuele ronde ging een stuk sneller, maar was door het ontbreken van onderling overleg en discussies wat minder gezellig. Ook hierbij werd het aantal vragen wat teruggebracht. Rondom de rondes waren Winkel en Bibliotheek geopend. De Winkel deed goede zaken: twee van de drie boektitels die in de quiz genoemd werden als bron, werden nog dezelfde middag verkocht. Een aantal aanwezigen was nog nooit in NVBS Centraal geweest, dus was deze dag een mooie eerste kennismaking. De deelnemers waren ook via externe media zoals Somda geworven. Op deze internetfora zijn al vele leuke reacties op de quiz te lezen.

Dit jaar werd de quiz georganiseerd door team ‘Twongeren’, een combinatie van afdeling Twente en Jongeren. Quizmaster John Krijgsman wist met veel humor en anekdotes de sfeer er goed in te houden. Hierbij hielp ook de negen kilo (!) aan Twentse kruidkoek en krentewege, voorzien van eetbare NVBS-logo’s. Er waren veel lachende en blije gezichten te zien. De deelnemers waardeerden de grote verscheidenheid en soms hilariteit van de vragen.

De powerpointpresentatie werd door de quizmaster als “de meest professionele die ik tot nu toe gezien heb” omschreven. Voor sommigen duurde de middag wel wat lang, maar gelukkig kon iedereen na afloop met een goed gevoel naar huis. Steeds minder mensen laten zich weerhouden door het idee dat ze te weinig op spoorgebied weten. Iedereen kon in de quiz punten scoren en van de vragen die je niet weet steek je altijd wel wat op. Kortom: komen volgend jaar nog meer mensen hun spoorkennis testen?


Overzicht

Presentatie

Volle zaal

Vraag

De winnaars van OdR