Railpuzzelrit

12 november 2017

door Rob Zoomer

De SNE heeft een al langer liggend plan opgepakt om speciaal iets voor kinderen te organiseren. Dat is niet meteen de doelgroep van onze vereniging, maar menig lid is ouder of grootouder. De Railpuzzelrit had twee doelen: het moest een leuk dagje uit zijn én kinderen moesten iets te doen hebben. De rit was dan ook geheel opgezet vanuit het perspectief van kinderen. De NS en het Spoorwegmuseum hebben de formule royaal gesponsord waardoor we de kosten voor deze nieuwe excursie laag konden houden.

Op zondag 12 november 2017 startte de speurtocht in Utrecht Centraal en reisden de kinderen met hun begeleiders naar Breukelen, Amsterdam Centraal, NVBS Centraal en het Spoorwegmuseum. Onderweg in de trein maar ook op de stations werden allerlei vragen gesteld die in een boekje moesten worden genoteerd. In het Spoorwegmuseum werd het laatste deel van de vragen beantwoord en werd de eerste Railpuzzelkampioen bekend gemaakt: Wouter van Kempen. Hij won voor hem, zijn zus Eva (die ook nog eens de tweede prijs won) en zijn vader vrijkaartjes voor de Oliebollenrit. De derde prijs ging naar Mart-Willem Al die een NS-dagkaart kreeg.

De opzet van de railpuzzelrit is geslaagd, al mag het deelnemersaantal – 21 is wat mager – nog wel omhoog. Het enthousiasme bij de fanatieke kinderen en het plezier bij ouders en opa’s (oma’s waren afwezig!) hebben er toe bijgedragen dat er dit jaar weer een Railpuzzelrit wordt georganiseerd.


Met de Sprinter op weg naar het Spoorwegmuseum. Foto: Rob Zoomer.

Ingespannen gezichten in NVBS Centraal. Foto: Sjoerd Bekhof.

Ook de NVBS-winkel werd tijdens de puzzelrit bezocht. Foto: Sjoerd Bekhof.

Puzzelen bij de blokpost. Foto: Sjoerd Bekhof.