Railbusrit over industrielijnen in het Ruhrgebiet

10 augustus 2002

door Han Duijve

Op de regenachtige zaterdagmorgen van 10 augustus 2002 reisden 83 deelnemers naar het Ruhrgebiet om daar een rit met twee Schienenbusse van de Historische Eisenbahn Gelsenkirchen (HEG) te maken. De rit ging voor een groot deel over goederenspoorlijnen van DB en Ruhrkohle AG. Hierbij werden onder andere Duisburg Wedau, Bottrop Nord en Recklinghausen Süd aangedaan. Gelukkig was aan de deelnemers een netkaart met de gevolgde route uitgereikt, want zonder deze kaart zou men het spoor helemaal bijster raken. Men passeerde bijvoorbeeld tot vier maal toe Oberhausen-West, maar wel iedere keer vanuit een andere richting en over een ander spoor! Intussen draaide de catering van de HEG op volle toeren, om iedereen van koffie, bier en Wurst te voorzien.

Via het net van de Ruhrkohle AG werd de Emscher Parkeisenbahn bezocht. Aan het eind van deze enkelsporige lijn ligt de oude mijn Essen Zollverein ligt. Dit is een van de vele industriële monumenten in de regio die nu een toeristische bestemming heeft gekregen. Nadat hier een andere groep per stoomtrein was gearriveerd, konden we zelf het programma voortzetten.

Het was een excursie met nadruk op rijden. Voor fotograferen was weinig gelegenheid, maar dat was gezien het sombere weer eigenlijk geen probleem, te meer daar de Schienebusse het toelaten dat over de schouder van de machinist wordt meegekeken. Doordat diverse malen van richting werd gewisseld, kreeg iedereen hiertoe de gelegenheid. Merkwaardig was dat we maar weinig andere spooractiviteiten hebben gezien. Voor de DB en de andere particuliere goederenvervoerders is zaterdag schijnbaar ook een rustdag.

Na deze gezellige dag had iedereen een goede indruk van het industriële landschap in het Ruhrgebiet gekregen en kon men tevreden huiswaarts keren.