Pommeren-Berlijn

21 augustus 2001

door Paul Bosman

Werd in de traditie van korte nazomerreizen in 2000 Normandië en Bretagne doorkruist, in 2001 werd de koers in noordoostelijke richting uitgezet. Zelden zal een SNE-reis zoveel kilometers nevenlijnen hebben omvat: reeds op de vertrekdag, woensdag 29 augustus, werd vanaf Osnabrück afgeweken van de traditionele routes. Per Nord-West-Bahn, onderdeel van de Connexgroep, werd in een comfortabele Regiosprinter via Bramsche en Vechta naar Bremen gespoord, om vervolgens per DB oostwaarts door te stoten: Soltau, Uelzen, Salzwedel. Aldaar werd de eerste Ferkeltaxe betreden; er zouden er nog vele volgen. Het voertuig werd onmiddellijk door enkele nijvere dames uit het gezelschap met vlaggetjes opgesierd en aan een verbaasde inboorling werd de reden uitgelegd: één van onze vaste klanten had die dag de 56-jarige leeftijd bereikt. In Wittenberge was een aanzienlijk deel van de plaatselijke hotellerie ingeschakeld en zo trokken ploegjes reizigers naar de diverse etablissementen. De dag werd bijgepraat tijdens het avondmaal in Hotel Germania.De volgende dag voltrok zich volgens een soortgelijk recept. Weliswaar per Schienenersatzverkehr tot Perleberg, maar daarna ging het gezwind oostwaarts, met diverse malen overstappen en een enkele pauze en meestal weer met de nog lang niet uitgestorven Ferkeltaxe. De volgende pleisterplaats was Szczecin (altijd weer een tongbrekertje, dan ligt Stettin toch makkelijker in de mond); de vrije dag werd gebruikt voor uitgebreide tramverkenningen of een nauwkeurig uitgestippelde rondrit per PKP.

Polen werd weer verlaten via Swinoujscie (Swinemünde), alwaar, na de stedelijke veerboot genomen te hebben, na enige tijd een curieus vehikel opdoemde: een zeker 40 jaar oude Poolse bus, waarvan de bovenkant was afgezaagd, verzorgde de transfer naar de grens. Met Schönes Wochenendtickets gewapend ging men groepsgewijs op pad met de Usedomer Bäderbahn, die thans vrijwel de gehele dienst rijdt met nieuwe light railstellen type GTW. De nieuwe weg-/spoorbrug bij Wolgast was natuurlijk hét foto- en filmmotief. In Stralsund werd ontdekt dat een taxi voor vier personen goedkoper was dan een buskaartje en zo druppelde zaterdagavond iedereen binnen in Hotel Baltic, een uiterst comfortabel hotel met plezierige én aantrekkelijke bediening.De zondag stond weer in het teken van SW-uitstapjes: Rügen (uiteraard met Rasender Roland), Rostock, een ritje per Talent van de Ost-Mecklenburgische Eisenbahn (waar de conductrice op verzoek ook koffie of frisdrank serveert). Het laatste reisonderdeel was Berlijn, waar de deelnemers – deze keer gewapend met een Welcome Card – onmiddellijk het tram- en S-Bahnnet gingen afstropen, tot in Strausberg en Potsdam aan toe. De ochtend voor vertrek stond in het teken van een marathontramrit met een historisch stel (T24 met bijwagen uit 1906): naar het nieuwe noordelijke eindpunt Französisch Buchholz, naar het stadscentrum met de nieuwe sporen over Alexanderplatz en naar Wedding. Een korte bezichtiging van het museummaterieel rondde het geheel af.

Per InterRegio werd de terugreis aanvaard en – ofschoon we als groep in zo’n 20 treinen hebben gezeten – werd geen enkele aansluiting gemist. Het kán dus wel……