Per Schönes Wochenende op bedrijfsbezoek

25 maart 2004

door Jules Draaijers

De reis begon (afgezien van de RE 3930 uit Almere Centrum voor mij) in Amsterdam CS met de IC 143 naar Osnabrück Hbf. Het begin van deze treinrit verliep niet helemaal als gepland; eerst bleek de voorafgaande RE 5837 vertraging te hebben, waar de IC 143 achter moest blijven rijden. Alsof dat nog niet genoeg was, bleken er ook nog reizigers voor bestemming Schiphol in te zijn gestapt (een beetje vreemd, IC 143 vertrekt altijd van 10b in Amsterdam CS en de treinen naar Schiphol van 11a en 14b en IC 143 komt „krom’ binnen op 10b, waardoor de afstand tussen 10b en 11a behoorlijk groot is!). Deze konden in Hilversum uitstappen en daarvandaan terugreizen naar Schiphol. In Amersfoort was aldus de vertraging 15 minuten geworden, terwijl op tijd werd vertrokken uit Amsterdam CS. Wel werd de vertraging na Amersfoort deels er weer uit gereden; bij aankomst in Bad Bentheim was er nog 10 minuten over en het lokwisselen (en daarmee samenhangend, de versterkingsrijtuigen bijplaatsen) ging vlotter dan normaal, wat resulteerde dat de vertraging terug liep tot 5 minuten! In Osnabrück Hbf moesten we overstappen op RE 14168 naar Bremen Hbf. Deze RE reed keurig op tijd en is tegenwoordig een dubbeldekstam van 4 rijtuigen met een 146.1 als tractievoertuig. Van Bremen Hbf naar Hamburg Hbf ging de reis verder met ME 81425 (afkorting voor „Metronom’). Deze bestaat uit 7 dubbeldeksrijtuigen van Metronom en een 146.1 eveneens van Metronom. Ook deze reed op tijd. Van Hamburg Hbf ging het verder per RE 11230 naar Kiel Hbf, een trek/duw eenheid (gereviseerde) „Silberlingen’ met een 112.1 (ter vervanging van een 110.4) als tractievoertuig. Het wordt wat eentonig, maar ook deze reed op tijd. Tijdens de tussenstop in Wrist, kwam daar een „goederentrein’ door: bestaande uit een 152 met een platte wagen, een gereviseerde Sprinter (NS) en weer een platte wagen. De platte wagens waren dus de koppelwagens! Vanuit Kiel Hbf gingen wij lopend naar de hotels.

De volgende dag was er een bezoek geregeld aan fabrikant Vossloh, met een rondleiding aldaar. Hier worden diverse dieselloks gebouwd, o.a. de 7700 voor de NMBS, hiervan stonden o.a. de 7833 t/ m 7839 in diverse stadia van bouw. In de testhal stond de laatste 700 (de 713) voor NedTrain. Deze was, afgezien van de opschriften, compleet gereed. Na afloop kon iedereen zelf de rest van de dag invullen. Ik ging met nog 3 andere personen naar Westerland (Sylt). De RE waren op laagseizoen lengte; een enkele trek/duwstam bestaande uit 5 „Silberlingen’. Vanaf het moment dat we de Hindenburgdam over gingen, werd het mooi weer. Weliswaar waaide het wel (± kracht 4), maar dat was goed uit te houden. Op de heenweg via Rendsburg (over de brug over het Nord-Ostsee-Kanal en de ‘slinger’ die erna volgt). In volgorde de volgende treinen: NOB 82468 (Nord- Ostseebahn), RE 11016. De terugweg gingen we via Hohenwestedt. In volgorde: RE 11031, SHB 82747 (Schleswig-Holstein-Bahn) en NOB 82434. De NOB en de SHB rijden met LINT41 materieel.

De zaterdag begon, na het ontbijt in het hotel, met RE 11611 naar Lübeck Hbf. Het materieel was 628.4 + 628.2. Van Lübeck met RB 11813 naar Lüneburg in een 628.4. Vanuit Lüneburg naar Uelzen gingen we met een regionale trein (ME 83113), die wordt gereden door Metronom en bestaat uit een 146.1 en 7 dubbeldeksrijtuigen. Vanuit Uelzen gingen we met RB 24763 naar Braunschweig Hbf in weer een 628.4. Van Braunschweig Hbf met RB 24893 naar Seesen, opnieuw in een 628.4. In Seesen hadden we een ruime overstaptijd, maar in het dorp was niet veel te beleven, laat staan dat er in het station wat was. De RB 24660 die we namen was eindelijk ander materieel: een 634/934. De bestemming was Göttingen. In Göttingen stapten we in RB34375 met bestemming Kassel Hbf. Tot Eichenberg reed deze gecombineerd met RB 34075 er achter. Het materieel moest dus uit treinstellen bestaan en dit waren 2x 425’s. Door werkzaamheden aan het spoor tussen Göttingen en Eichenberg moest er linker spoor worden gereden naar Eichenberg. Dit resulteerde in het rijden met een beperkte snelheid, wat tot gevolg had dat er een vertraging ontstond van 10 minuten bij aankomst in Eichenberg. Het splitsen van de treinen ging vlot en ook onderweg kon stevig worden doorgereden, wat er voor zorgde dat de vertraging bij aankomst in Kassel Hbf nagenoeg tot 0 minuten was geworden!

Het is inmiddels zondag en de klok is afgelopen nacht één uur vooruit gegaan, oftewel: het is weer zomertijd! Aan deze dag mocht ieder zelf een invulling geven. Ik besloot om per SWT (Schönes Wochenende) naar Leipzig Hbf te gaan. Vanuit Kassel Hbf was dit per RE 26145 (materieel: 143 met „Halberstadt’ enkeldekkers in trek/duwbedrijf) naar Halle (Saale) Hbf en daarvandaan per RB 36227 naar Leipzig Hbf via Leipzig/Halle Flughafen. Deze verbinding is vorig jaar in dienst gesteld, maar omdat de bovenleiding nog niet op tijd gereed was, werd er toen met dieseltractie gereden (in de vorm van BR 642, alias „Desiro’) in een pendeldienst. Nu is de bovenleiding in gebruik en maken ook de lange-afstandstreinen er gebruik van. De regionale pendel is nu een 143 met 3 (Oost) dubbeldekkers. In Leipzig Hbf staan op spoor 24 (vanaf het stootjuk gezien) een 52 (stoomloc), een „Vliegende Hamburger’, een 3e klas rijtuig aan een E44 en daarvoor stond een 772 („Ferkeltaxe) in het „Verkehrsrot’, de enige van deze serie die „Verkehrsrot’ is. Op de terugweg nam ik een andere route: via Gera Hbf en Bebra. Aldus nam ik RE 16073, deze heeft een bijnaam: „VierLänderExpress’. Deze gaat van Leipzig Hbf via Gera Hbf, Hof Hbf, Weiden (Oberpf), Regensburg Hbf en Landshut (Bay) Hbf naar München Hbf! Er is zelfs een speciale KBS gemaakt voor deze trein(-en): 550.1. En dat voor een „regionale’ trein! Deze rijdt 2 X daags genoemde route (v.v.) en twee maal Leipzig Hbf – Hof Hbf v.v. Het materieel is een 218 met 4 (gereviseerde) „Silberlingen’, maar geen „Wendezug’, uit Regensburg. In deze trein loopt een „koffieboer’ met een rugzak, ter grootte van een half vat olie, vol koffie en heet water (voor thee) en als contragewicht op zijn middel een bak met bekers, theezakjes, koffiemelk, suiker enz. Echter, de reisplanner van CD ROM geeft aan dat deze pas vanaf Hof Hbf in de trein komt!!! Vanaf Gera Hbf ging ik met RE 3662 mee naar Erfurt Hbf. Het materieel was 2 X een 612. Dit komt omdat de treindelen uit zowel Zwickau (Sachs) Hbf als Chemnitz Hbf komen en in Gößnitz zijn gecombineerd. Bij binnenkomst en vertrek in Weimar had ik gezien dat er een olietrein binnen kwam en deze werd getrokken door „Energiecontainer’ 155 133-2 in „Orientrot’. Deze heb ik op de foto kunnen zetten met op de achtergrond het met sloop bedreigde seinhuis van Erfurt Hbf. Na het verblijf in Erfurt Hbf ben ik per RB 16326 naar Eisenach gegaan. In Eisenach ben ik overgestapt op RB 16564 naar Breba. Het materieel was in beide gevallen een 143 met „Halberstadt’ enkeldekkers in trek/ duwbedrijf. Ten slotte in Breba op RB 34336 weer terug naar Kassel Hbf. Dit keer een 110.4 met Silberlingen in trek/ duwbedrijf. Anderen hebben het tramnet rond Kassel verkend of zijn naar de Harz of het Thüringerwald geweest.

De maandag begint met een tramrit naar Bombadier. Hier kregen wij een rondleiding. Dit had nog even wat voeten in de aarde; de begeleider was ziek geworden en op maandag is dit vaak iets meer improviseren dan op andere dagen. We werden uiteindelijk opgehaald door een zeer aantrekkelijke dame. Helaas gaf zij niet de rondleiding; er werd uiteindelijk een man gevonden die de rondleiding zou geven. Hieraan voorafgaand, gaf deze eerst een PowerPoint-presentatie. In de hal stonden (uiteraard) 185-en, enkele van hetzelfde type voor particuliere vervoerders, 482 en 484 voor SBB Cargo en ‘Blue Tiger’. Verder is ook een dieselloc in productie voor de Griekse spoorwegen. Daarnaast stonden er nog 2 bekenden, de DE11 en de DE92 van HGK. Na de rondleiding was er nog gelegenheid voor het stellen van vragen. De rondleiding verliep wat vlotter dan verwacht. We namen direct de tram naar Kassel Wilhelmshöhe. We hadden hier dus meer tijd dan waar op gerekend was en ik besloot om de tijd te doden maar wat foto’s te maken van doorkomende goederentreinen. De eerste die ik voor de lens kreeg was een olietrein, met als trekkracht een 145 van een particuliere vervoerder, en deze bleek later ook nog eens naar Hamm (Westf) te rijden, we haalden deze trein onderweg in en in Hamm (Westf) kwamen we deze weer tegen. Het zou later blijken dat dit de enige goederentrein was die zou doorkomen, op een tijdstip dat deze te fotograferen zou zijn. Op het moment dat ICE 1752 binnen kwam, reed op dat moment een crème/blauwe 140-er door, met een militaire trein! Van Kassel Wilhelmshöhe gingen we per ICE 1752 naar Hamm (Westf). Het materieel was een BR 411. In Hamm (Westf) stapten we over op RE 9026. Deze bestond uit een (ombouw)Silberling Wendezug (5 rijtuigen) met 2 X 111 in „Sandwitch-tractie’. Blijkbaar was er iets mis met het stuurrijtuig. Helaas waren er op de lijnen in het Ruhrgebiet veel verstoringen en bijgevolg ook met consequenties voor het rijdende personeel; in Düsseldorf Hbf moest er volgens plan een machinistenwissel plaatsvinden, maar door de verstoring was deze er niet en de reserves waren ook al ingezet. Na verloop van tijd kwam deze toch en gelukkig bleef de vertraging beperkt tot 10 minuten en het lukte zelfs om deze er onderweg naar Mönchengladbach Hbf er nog uit te rijden ook nog! Na het kopmaken aldaar werd er op tijd vertrokken, maar ook op de lijn naar Viersen waren wat verstoringen en de vertraging liep op tot 5 minuten. Dit was aanleiding voor de verkeersleiding om de trein maar te laten eindigen in Kaldenkirchen, om daarvandaan op z’n minst weer op tijd te kunnen vertrekken en dus een niet al te krappe kering in Venlo te hebben. Dit besluit werd makkelijker gemaakt door het gegeven dat achter de RE 9026 uit Köln Deutz een spitstrein (RE 9090) kwam, die toch uit zou lopen in Venlo en vlak achter de RE 9026 zit, op 12 planmatige minuten. Deze trein bestond uit een 110.1 met 4 Silberlingen. Over de reizigers die in Venlo op RE 9031 stonden te wachten, werd niet gesproken… In Venlo misten de deelnemers (waar ik er één van was) die richting Eindhoven naar huis gingen, de aansluitende IC 1966 en de daar op aansluitende IC 866. Als ‘bijsturing’ werd het dus RB 6568 en daar op aansluitend IC 968.