Per Schienenbus naar onbekende lijnen

8 oktober 2005

door Han Duijve

Op zaterdagmorgen 8 oktober 2005 vertrokken we met wat grauw weer even na tien uur uit Venlo met een driedelige Schienenbus-formatie.

In Kaldenkirchen werd door het goederenstation gereden, een route die normaal aan goederentreinen voorbehouden is. Volgens de dienstregeling moest er tussen Kaldenkirchen en Viersen tweemaal een goederentrein gekruist worden, maar beide treinen reden niet, zodat we veel vroeger in Viersen waren dan gepland en daar nog een fotostop konden inlassen. Met nog een fotostop in Mönchengladbach zijn we vervolgens naar het goederenstation Gremberg bij Keulen gereden.Daar is een klein uitstapje naar het locomotiefdepot gemaakt. Van Gremberg zijn we, intussen met zonnig weer, geheel over goederensporen naar Lintorf gereden, om na kop maken het Angertal in te gaan. Dit is een zeer fraaie lijn, grotendeels door het bos, waar al jaren geen reizigersverkeer meer is.

Na een fotostop in Flandersbach bereikten we het doel van onze reis, het complex van Rheinkalk in Rohdenhaus. Hier zijn we tot onder de bunkers gereden, waar spectaculaire foto’s gemaakt konden worden. Na een langer oponthoud op het emplacement, waar een rangerende locomotief met de industrie als achtergrond gefotografeerd kon worden, hebben we nog een kort bezoek gebracht aan Wülfrath, waar het perron niet meer bereikbaar was vanwege de begroeiing.Via Duisburg-Wedau, Oberhausen-West en Moers bereikten we Krefeld, waar we ‘achterom’, via de goederenlijn, doorgereden zijn. Na kopmaken in Viersen waren we even na zeven uur weer in Venlo.

Het was een zeer geslaagde dag, met voor velen nieuwe kilometers en een goede verzorging van zowel de rit als de inwendige mens door de Förderverein Schienenbus Menden, de eigenaar van de railbussen, waarvoor onze dank.