Per Kameel naar de oliebollen

28 december 2019

door Rob Zoomer

Dat was een gedrang, daar op het middenbalkon! Omdat de NS 20, alias de Kameel, vanuit Amersfoort tijdens één slag eigenlijk twee slagjes maakte – Amersfoort – Hilversum, en Amersfoort -Ponlijn – had de reisleider bedacht dat de voorkant van de Kameel ook nog een achterkant had en of iedereen in Amersfoort van kant zou willen wisselen. Toen 25 reizigers dat tegelijkertijd wilden doen duurde het wegens verstopping in de smalle gangetjes wel even voordat iedereen weer een plek had. Maar eenmaal gezeten (in de salon of in de vergaderruimte) hadden de deelnemers weer een riant uitzicht over de baan.

DE20 staat aan het perron in Amersfoort gereed voor zijn derde rit naar Hilversum, 28 december 2019. Foto: Ronald Bokhove.

De Oliebollenrit van 28 december 2019 was toebedeeld aan de Kameel. Er kunnen 25 reizigers mee en met vier slagen hebben dan ook 100 deelnemers kunnen genieten van dit prachtige treinstel. Onderweg heeft Jasper Engel van het Spoorwegmuseum een aantal keren een bevlogen verhaal verteld over de teloorgang maar ook over de wederopstanding en de restauratie van dit unieke railvoertuig. NVBS Centraal was deze dag de plek waar de oliebollen, de glühwein en koffie en chocomel werden uitgeserveerd door de mensen van NVBS Centraal die dat echt fantastisch voor elkaar hadden! De winkel en de bibliotheek waren geopend en ook zij konden rekenen op veel belangstelling.

Kameel in mediastad Hilversum, 28 december 2019. Foto: Ronald Bokhove.

Nog meer belangstelling was er langs de route die de Kameel heeft gereden. Op een berijpt weiland langs de Ponlijn stonden zeker 30 fotografen waarvan een aantal het hogerop had gezocht door flinke ladders mee te nemen. Zo te zien had ook OV-Fiets goede zaken gedaan. Niet alleen langs de Ponlijn was het druk. Overal langs de route werden fotografen en belangstellenden gespot. Geholpen door het prachtige weer met rijp en de nevel in de ochtend zijn bijzonder mooie foto’s gemaakt. Met nadruk wil ik de vrijwilligers van het Spoorwegmuseum die de hele dag zijn meegereden voor begeleiding en onderhoud bedanken. Ook zij hebben gezorgd dat de Kameel deze dag voor een grote hoeveelheid tevreden deelnemers en belangstellenden de hoofdrol heeft gespeeld.

Kameel NS 20 in het laatste avondlicht op de Ponlijn bij Leusden, 28 december 2019. Foto: NS.