PCC-excursie Kustlijn

23 oktober 2010

door Paul Bosman

Op zaterdagochtend 23 oktober 2010 verzamelde zich een 40-tal deelnemers bij het station van Breda, vanwaar met een touringcar van de firma Van Gompel, met vaste hand bestuurd door chauffeur André, werd koers gezet naar Knokke. Dankzij de beschikbaarheid van koffie aan boord kon de reis non-stop plaatsvinden en tegen half twaalf waren wij reeds ter plaatse. Wij werden daar welkom geheten door de vertegenwoordigers van TTO Noordzee en De Lijn; ook ons medelid Ronny Standaert had zich de kans niet laten ontnemen om de collega’s uit Nederland te begeleiden en tijdens de rit allerlei wetenswaardigs te vertellen. Helaas werkte het weer niet erg mee: het was somber en het regende.

Nadat zich nog een tiental deelnemers, die per eigen auto waren aangereisd, bij ons had gevoegd, vertrokken kort na 12 uur een tweetal trams richting Oostende. Voorop reed natuurlijk de omgespoorde PCC 1006, gevolgd door S-motorrijtuig 9093 – op weg naar De Panne nog een tweetal standaardaanhangrijtuigen van TTO Noordzee met zich meevoerend. Het eerste deel van de rit werd met gezwinde spoed afgelegd, maar uiteraard werd een uitgebreide fotostop gehouden bij het stationnetje van De Haan. Voorts werden gedurende de verdere reis stops georganiseerd in onder meer Oostende-tramstation, Mariakerke, Lombardsijde en Oostduinkerke. Al deze stops werden vakkundig uitgezocht – men kent natuurlijk iedere meter van de Kustlijn. Het met grotere snelheid langs de Noordzee scheuren met de 1006 was een waar genoegen, maar ook de rijeigenschappen van de S-motorwagen zijn zoals bekend uitstekend. Naarmate we De Panne naderden knapte het weer op en het depotbezoek was zelfs zonovergoten.

De vrijwilligers van TTO Noordzee onthaalden ons in de stelplaats op koffie en er was ruim gelegenheid voor het fotograferen van divers museummaterieel en de zo noodzakelijke sanitaire stop. Op de terugweg liep de dienstregeling in het honderd vanwege enkelspoor rijden op een tweetal trajecten, waar uitgebreide spoorvernieuwing plaatsvond. Hierdoor kwamen we in een enorme plensbui pas tegen half zes weer in Oostende aan, waardoor er voor ravitaillering nog maar weinig tijd was. Omstreeks half negen arriveerde onze bus weer aan station Breda. Ondanks het overwegend slechte weer waren de deelnemers tevreden over een interessant en gezellig dagje uit.


S-motorwagen 9093 met twee standaardaanhangrijtuigen van TTO Noordzee te Knokke stelplaats op 23 oktober 2010. Foto: Paul Bosman

Fotostop bij station De Haan. Foto: Paul Bosman

PCC 1006 rijdt vandaag niet naar Voorburg, maar naar De Panne. Foto: Paul Bosman

De 9093 met aanhang rijdt over de Kanaalbrug in Oostende. Foto: Paul Bosman

De 9093 met standaardaanhangrijtuigen op 23 oktober 2010 in station Oostende. Foto: Paul Bosman

Ex-HTM 1006 op het meterspoor in Oostende. Foto: Paul Bosman

Fotostop bij Mariakerke. Foto: Paul Bosman

De 1006 in de bocht te Lombardsijde. Foto: Paul Bosman

Ex-HTM 1006 tussen Oostduinkerke en Koksijde op 23 oktober 2010. Foto: Paul Bosman

Stelplaats De Panne. Foto: Paul Bosman

Stelplaats De Panne met PCC 1006 en Gentse drie-asser 354. Foto: Paul Bosman