Oliebollenrit

29 december 2001

door Ronald Bokhove

Het was weer eens een ouderwetse excursie op 29 december 2001: een groot aantal deelnemers, vele (onbekende) spoorkilometers, een gemoedelijke sfeer en een bijzondere bestemming. De tijd dat binnenlandse excursies wegens gebrek aan belangstelling moeten worden afgelast, lijkt achter ons te liggen en dat stemt tot tevredenheid. Voor de Oliebollenrit moest zelfs een aantal deelnemers worden teleurgesteld, met 154 belangstellenden was de excursietrein volgeboekt. De route en het materieel waren er dan ook naar.

Met behulp van de VSM werd even na negenen vanuit Apeldoorn met een zitrijtuig, drie restauratiewagens en een slaaprijtuig naar Geldermalsen gekoerst, de diesellocomotieven 2530 (Bisschop) en 2459 tekenden voor de tractie. Via de Westelijke Betuweroute – met een zeer lange stop in Leerdam voor een kruising en een passage – ging het naar Barendrecht, waar westwaarts werd afgebogen om over de goederenspoorlijn naar de Maasvlakte te rijden. Reizigerstreinen zijn op dit baanvak een grote zeldzaamheid en de verschijning van de trein leidde bij buitenstaanders dan ook tot blikken van ongeloof.

Een fotostop op het verste punt, niet ver van de Delta Terminal, werd door de deelnemers aangegrepen om even de benen te strekken. Intussen deed de catering uitstekende zaken, velen hebben aan boord een warme maaltijd genuttigd. Via Rotterdam en de Hofpleinlijn ging het naar Den Haag Hollands Spoor, waar de excursietrein naast de Koninklijke Wachtkamer keerde om via de Binckhorstboog koers te zetten naar Woerden. Het oorspronkelijke idee om via Amsterdam Bijlmer en het Gooi terug te keren, werd wegens de invallende duisternis verlaten.

De route terug voerde nu via Utrecht en Amersfoort. Hier begon de eerste sneeuw te vallen, helaas te laat voor een winters plaatje bij daglicht. Terug in Apeldoorn was de klok één keer rond geweest en heeft de excursie aan zijn doel beantwoord: velen hebben geanimeerde gesprekken gevoerd met (oude) bekenden en de banden binnen de vereniging weer aangehaald. Wordt ongetwijfeld vervolgd ….