Oliebollenrit 2012

29 december 2012

door Paul Muré

Op 29 december werd het jaar 2012 afgesloten met de jaarlijkse Oliebollenrit. Voor het eerst vond deze niet in Nederland plaats, maar in Brussel. En toch (deels) met Nederlands materieel. De meeste van de maar liefst 118 deelnemers togen daartoe eerst naar Breda, waarvandaan met twee bussen naar Brussel werd gereisd. De reden om niet per trein te gaan was het opheffen van de Beneluxtrein en de onmogelijkheid (als groep) met de Fyra te reizen. Enkelen kwamen op eigen gelegenheid naar het trammuseum Woluwe, waar de rit met onder andere een Haags PPC-koppelstel begon.

Spannend was of het defecte tramstel 1308 + 2104 wel op tijd rijklaar zou zijn. Voor de reparatie was een Haagse ploeg die morgen in alle vroegte naar België uitgerukt. Maar gelukkig werd het stel al bij aankomst rijdend waargenomen en kon na een geslaagde proefrit worden ingestapt. Maar niet nadat de deelnemers zich eerst aan koffie, een oliebol en museumbezoek tegoed hadden gedaan. Helaas bleek even later het tweede excursiestel, de Brusselse 7500, ook defect. Deze werd echter spoedig ingeruild voor de PCC’s 7171 en 7093, waarna met enige vertraging kon worden vertrokken.

De rit voerde in vier uur tijd, en met onderweg diverse fotostops, via Montgomery langs onder andere de route van lijn 81 naar het Flageyplein en via Legrand en de Louizalaan naar het Justitiepaleis. Via het Koninklijk Paleis werd naar de St. Mariakerk gereden, waar de eerste fotostop werd gehouden met een letterlijk ‘rondje om de kerk’. Vervolgens ging het in snelle vaart en deels over enkelsporige trajecten richting Bordet en Da Vinci. Herinneringen aan de hoogtijdagen van de PCC’s werden gewekt door de vlotte rijstijl, geheel in tegenstelling met het huidige trage tempo in Den Haag.

Hoogtepunt was de fotostop bij station Schaarbeek, waar niet alleen de 2104 een klein stukje los reed, maar ook de drie excursietrams en een diensttram naast elkaar konden worden vereeuwigd tegen de achtergrond van het monumentale station. Ten slotte ging het door de vaak sfeervol verlichte straten van Brussel naar de zuidelijke wijken Boondaal en Bosvoorde. Bij invallende schemering was de laatste fotostop bij Herrmann Debroux, waarna over de fraaie route langs de Vorstlaan teruggekeerd werd naar het Trammuseum. Terwijl onderweg genoten kon worden van glühwein, koffie of een frisdrank, kon nu nogmaals een oliebol genuttigd worden en was de koffievoorziening weer geheel op orde.

Tijdens de busrit terug naar Breda kon worden teruggezien op een gezellige en geslaagde excursie, waarbij zeker ook een woord van dank past aan hen die kans hebben gezien de excursietrams toch te laten rijden!


 

Binnen staan we in de rij voor een oliebol. Foto: Clemens Boomers.

In zo’n omgeving is even wachten niet erg. Foto: Clemens Boomers.

Buiten staan de 1308+2104 en de 7500 te wachten. Foto: Clemens Boomers.

Het is voor de 7500 een wel héél tijdelijke halte… Foto: Clemens Boomers.

De HTM 1308 bij de Brusselse St. Mariakerk. Foto: Theo Gramser.

Bekend terrein voor de 7093. Foto: Clemens Boomers.

Bijwagen 2104 rangeert bij het station Schaarbeek (met frietkot). Foto: Clemens Boomers.

Line-up van diensttram en onze drie excursietrams. Foto: Clemens Boomers.

Idem, maar meer in detail. Foto: Clemens Boomers.

Laatste fotostop op middenspoor bij Herrmann-Debroux. Foto: Clemens Boomers.

Nog even napraten, met een oliebol natuurlijk! Foto: Clemens Boomers.

De Haagse tram keert terug van de proefrit. Foto: Jan Roos.