Oliebollenrit 2011

28 december 2011

door Theo Gramser

Traditiegetrouw voert de Oliebollenrit om het jaar naar een tramstad, dit jaar was dat op 28 december 2011 Rotterdam. Eveneens bijna traditie is de hoge opkomst, waardoor we twee ritten konden rijden. Dat gebeurde met een vierassige motor- en bijwagen, die dezelfde respectabele leeftijd hebben als de NVBS. De ritten begonnen aan de noordzijde van Rotterdam Centraal en voerden via Blijdorp, Schiekade, met een boog rond de fontein op het Hofplein en de Boezemstraat naar de Erasmusbrug. Onderweg werden de warme oliebollen en dito dranken opgehaald en in de tram rondgebracht. Tijdens het rijden werd uitleg gegeven over de omgeving, bijzondere gebouwen, wijken en historische gebeurtenissen. Ook kwamen we over stukken spoor die normaal niet meer door diensttrams bereden worden, zoals de Goudsesingel.

Via de route van lijn 23 reden we naar Beverwaard. Daar was het hoogtepunt een bezoek aan de nieuwe, duurzame RET-remise. Er werd door medewerkers uitleg gegeven over onder meer de capaciteit (92 wagens) en de nauwgezetheid (elke dag alle wielen controleren en het hele voertuig wassen). Veiligheidsvoorschriften laten het betreden van het werkplaatsgedeelte alleen toe als de bezoeker veiligheidskleding draagt. Werd bij het bezoek in de ochtend nog een oogje toegeknepen, in de middag werden deze regels strikt gehanteerd. Door de aanwezige glaswanden waren de werkplaatsactiviteiten ook toen goed te volgen. Onze rondleiders kregen een scala aan technische vragen te verwerken die op enthousiaste wijze werden beantwoord.

Langs Lombardijen werd weer koersgezet naar de kop van Zuid. Over de Erasmusbrug (door Rotterdammers “De Zwaan” genoemd) reden we met een wijde boog naar het Willemsplein, waar een fotostop werd gehouden naast een nu nog in dienst zijnde 700’er. Via het Weena werd het Centraal Station weer bereikt. Aan het eind van de tweede rit was de schemering al ingevallen, maar dat gaf des te meer sfeer in de goed verlichte trams. Het weer was sowieso wat grauw, maar wel droog en niet koud. Dankzij de grote inzet van Stichting RoMeO, restaurant Brazzo en de RET waren de trams, de magen van de 96 deelnemers en de geheugenkaartjes van de meegenomen camera’s goed gevuld. Iedereen heel hartelijk dank voor deze gezellige dag.


Line-up van verschillende generaties in Beverwaard. Foto: Theo Gramser.

Oliebollen onderweg. Foto: Theo Gramser.

Blik op de verschillende niveaus in de werkplaats. Foto: Theo Gramser.

De wielmeetinstallatie. Foto: Theo Gramser.

Fotostop Willemsplein naast 700′er. Foto: Theo Gramser.