Oliebollenrit 2008

20 december 2008

door Jacco Sipkema

Op zaterdag 20 december 2008 vond de jaarlijkse Oliebollenrit plaats. Dit jaar was er gekozen voor een rondrit door Midden-Nederland, met de DE-II 186 van Historisch Streekvervoer Achterhoek. Het aantal deelnemers (115) overtrof de verwachtingen en was groter dan het aantal plaatsen in de trein, waardoor een aantal geïnteresseerden teleurgesteld moest worden.

Voor de echte dauwtrappers bestond de mogelijkheid om de reis vanaf de standplaats Winterswijk mee te maken, maar gezien het vroege tijdstip was dit voor de meeste deelnemers onhaalbaar. Uiteindelijk vertrok de trein, voorzien van vele kannen koffie en een paar honderd oliebollen, met ongeveer tien deelnemers richting Arnhem. Keurig op tijd kwamen we hier aan, waarna de overige deelnemers konden instappen. Rond kwart voor elf werd de reis vervolgd. De rit ging via een oude stamlijn van het DE-II materieel richting Kesteren, waar de eerste fotostop plaatsvond. Aangezien de Syntustrein slechts één keer per uur voorbijkomt, was het mogelijk om onze trein een schijnaankomst te laten maken, wat mooie videobeelden opleverde.

De reis ging voort via Tiel, Geldermalsen en Utrecht Lunetten om vandaar als één van de laatste treinen gebruik te maken van de aansluiting naar het Maliebaanstation. Terwijl het barpersoneel het druk had met de hongerigen te voorzien van koffie en oliebollen, reden we via het Spoorwegmuseum richting Amersfoort, waarna we meteen de Ponlijn konden oprijden. Vooral op dit traject konden de machinisten rekenen op een overweldigende belangstelling voor hun werk. Na een korte fotostop in Leusden reden we verder tot het huidige eindpunt van de lijn nabij de bekende auto-importeur, dat aangegeven werd door twee kruislings opstaande dwarsliggers. Hier was ruimte voor een uitgebreide fotostop, waarbij het oprijden tot vlak voor de opstaande dwarsliggers goed kon worden vastgelegd. Hierna ging de reis, via nog een korte fotostop onderweg, terug richting Amersfoort.

Nadat er kopgemaakt was, koersten we richting Deventer, waar nog een uitgebreide fotostop was voorzien aan het nieuwe perronspoor 2. Van de gelegenheid werd gebruik gemaakt om het station en verschillende passerende treinen uitgebreid vast te leggen. Na ongeveer een half uur vertrokken we voor het laatste deel van de reis en kwamen we mooi op tijd rond 16.15 aan op het station van Arnhem. We kunnen terugkijken op een erg gezellige en geslaagde dag.