Oliebollenrit 2007

28 december 2007

door Pleun Benard

In 2006 moest van de in Amsterdam geplande oliebollenrit worden afgezien wegens materieelgebrek bij het GVB. Gelukkig konden we een jaar later – op vrijdag 28 december 2007 – wél in Rotterdam terecht. Ruim 80 deelnemers hadden zich aangemeld waarop werd besloten met twee dubbelgelede Düwag-wagens te rijden zodat iedereen een zitplaats kon worden geboden.

Om 14 uur werd vertrokken vanaf het Proveniersplein aan de noordzijde van het Centraal Station. Via Diergaarde Blijdorp voerde de route over de inmiddels voor trams weer te berijden Bergselaan waar ruim de gelegenheid was voor een fotostop. De rit werd vervolgd via de Mathenesserbrug en Spangen richting Vlaardingen. De beperkte spoorcapaciteit aan het eindpunt Vlaardingen Holy en de frequentie van de diensttrams laat niet toe om daar met twee extra trams tegelijk aan te komen en te vertrekken en daarom reed de eerste tram naar Schiedam Woudhoek en de tweede naar Vlaardingen Holy. Van Vlaardingen Holy reed deze tram vervolgens naar Schiedam Woudhoek, de andere tram in tegengestelde richting.

Nadat beide trams weer verenigd waren, werd via Delfshaven, Westzeedijk en Blaak naar het Oostplein gereden. Van het ambitieuze plan om naar het eindpunt in Barendrecht, aan de zuidzijde van de Maas te rijden moest vanwege tijdgebrek worden afgezien. In plaats daarvan werd tot de lus bij het Feyenoord-stadion gereden om van daar via de Coolsingel naar het Proveniersplein terug te gaan om huiswaarts te keren. Bestuursleden van de SNE bijgestaan door trampersoneel hadden hun handen vol aan het serveren van oliebollen en drankjes tijdens de rit.