NVBS Jongeren op bezoek bij voestalpine Railpro

11 augustus 2011

Op donderdag 11 augustus 2011 werd door de afdeling jongeren de voestalpine Railpro bovenbouwwerkplaats te Crailoo bezocht, waarbij we informatie en demonstraties kregen op diverse onderdelen: Spoorstaven lassen, wissels bouwen en diverse innovaties op het gebied van overwegen vormden enkele onderdelen van de excursie.

De dag begon met het samenkomen van de 30 excursiegangers in NVBS Centraal. Na het rustig wakker worden met een kopje koffie (uiteraard waren er ook thee en fris) op de oude oranje ICM-banken, kon iedereen een kijkje nemen wat de NVBS te bieden heeft. De winkel, bibliotheek en verzamelingen waren geopend en hier werd dankbaar gebruik van gemaakt. Van de nieuwste DVD’s en recente edities van Op de Rails tot de oudste tijdschriften in de bibliotheek en foto’s van vroeger in de verzamelingen werden bekeken.

In de middag reisden we per Sprinter naar Hilversum waar we welkom werden geheten bij voestalpine Railpro. Na een korte introductie van Railpro en hun producten door productmanager André Dul, werd een uitgebreide rondleiding gegeven over het 3 kilometer lange terrein. Het hele spectrum van spoorbouw kwam aan bod: van kunststof dwarsliggers en kleine bevestigingen tot de enorme hogesnelheidswissels. De vele vragen van de bezoekers werden vol enthousiasme beantwoord en druk fotograferend trokken we over het terrein.

Letterlijk vuurwerk werd verzorgd door het demonstreren van het maken van een stomplas, door middel van het verhitten van twee stukken spoorstaaf. Hierna werd uit de doeken gedaan hoe een ES-las wordt gemaakt en waar deze voor gebruikt wordt. Klein weetje: zo’n 70% van de infrastoringen in Nederland wordt veroorzaakt door een falende ES-las.

Voor de aanschaf van lampen, bouten, ATB-VV-kastjes en snelheidsborden kan men terecht in de ‘winkel’ van Railpro, waar we uitgebreid in rond mochten dwalen. De excursie werd afgesloten in het monumentale gebouw waar de kantoren zijn gevestigd. Hier werd ons een hapje en een drankje aangeboden door Railpro en werden Nelian Hoeksema en André Dul hartelijk bedankt voor hun medewerking aan deze gezellige en informatieve dag.

Door het organiseren van deze dag heeft de afdeling Jongeren niet-leden kennis laten maken met diverse onderdelen van de NVBS: er werd aardig verkocht in de Winkel, in de bibliotheek werden boeken over specifieke onderwerpen gevonden. Ook de railverzamelingen boden leuke informatie voor de bezoekers.


Opslag

Draagconstructie voor vervoer van wissels

Buitenterrein met trein

Uitleg over werking wissels

Vuurwerk in de stomplasmachine

Het hele hoge magazijn

Een ES-las lijmen

Hippel 647 met vuiltrein rangeert

N4B-locje

Het 3km lange buitenterrein