NVBS-Fotografenmiddag

28 juni 2013

Op 8 juni 2013 kwamen zo’n vijftig deelnemers naar Amersfoort voor de eerste NVBS-fotografenmiddag. Het idee hiervoor was ontstaan na een discussie tussen spoorwegfotografen op een forum, die uitmondde in de wens eens bij elkaar te komen. Dit werd door de NVBS met succes opgepakt. De middag in NVBS Centraal begon met een presentatie door medeorganisator Henk Zwoferink. Hij vertelde aan de hand van een groot aantal voorbeelden over de beginselen van de spoorwegfotografie, waarbij ook tot grote hilariteit minder geslaagde foto’s werden getoond. Na de introductie kwam Roef Ankersmit aan het woord. Hij liet zien hoe hij zijn eerste voorzichtige stappen op het gebied van spoorwegfotografie had gezet. De bezoekers werden daarbij getrakteerd op schitterende zwart-witfoto’s, maar Roef liet zien dat hij ook nu nog de weg naar de spoorlijn – met camera! – weet te vinden.

Hierna werd het tijd het geleerde in de praktijk te brengen. Daarvoor was de Heimwee-Express uitverkoren die keurig in het zonnetje op station Amersfoort kon worden gefotografeerd. Talloze foto’s werden van het Blokkendoos stel gemaakt, zowel de bekende standaardmotieven als creatieve uitspattingen. Wie dacht dat daarna weer NVBS Centraal zou worden opgezocht, kwam bedrogen uit. In samenwerking met de Stichting DE3 was nóg een praktijkoefening bedacht. Plan U-treinstel 115 kwam getooid met NVBS-vlaggen het station inrijden. De Stichting was op dat moment bezig met de uiterlijke restauratie van het treinstel. Een groot deel was net geschilderd, maar een ander stuk kenmerkte zich door gele plamuurvlekken. Leuk voor het tijdsbeeld! Nadat de 115 voor de fotografen op diverse plaatsen was neergezet en grote rookpluimen uitstotend kleine stukjes had gereden, werd het tijd foto’s van bezoekers te bekijken en van commentaar te voorzien. Dit leverde een gevarieerde voorstelling op met foto’s uit Groot-Brittannië, Nederland, Duitsland en ook de opmerkelijke reis van locomotief 1315 passeerde de revue. Een fotograaf greep de gelegenheid aan wat werk te laten zien en om te vragen wat hij zoal verkeerd deed. Hij kreeg nuttige tips om zijn foto’s te verbeteren.

Tegen 17 uur zat de fotografenmiddag er weer op. De bezoekers spraken bij het verlaten van NVBS Centraal de wens uit een dergelijke middag vaker te organiseren. Dat zullen we dan maar gaan doen!