Nieuw-Leden-Excursie 2005

11 februari 2005

door Ronald Bokhove

Op vrijdag 11 februari 2005 reisden 48 nieuwe leden en 14 introducés naar Utrecht om deel te nemen aan de Nieuwe-Leden-Excursie van de SNE. In twee groepen werd een bezoek gebracht aan de Nederlandse Spoorwegen en aan de tramremise van Connexxion in Nieuwegein.

De spoorwegen gunden de deelnemers een kijkje in de keuken; NS Trefpunt – een soort showroom – in hoofdgebouw IV vormde een passend decor. Te midden van mock-ups van een ICE, een vernieuwde Sprinter en een gereviseerd Intercity-rijtuig werd een bedrijfspresentatie gegeven, waarbij onder meer het vak van conducteur en machinist werd belicht. Verder werden de werking van de chipkaart en de elektronische toegangspoortjes, die nog dit voorjaar in de regio Rotterdam in de praktijk worden beproefd, uit de doeken gedaan. De deelnemers lieten zich – met soms kritische vragen – niet onbetuigd.

Opmerkelijk was dat organisator Paul Kleppe van NS met een vertraging van drie uur in Utrecht arriveerde. Hij zat die ochtend in IC 1723 die op het emplacement van Rotterdam Centraal in botsing kwam met stoptrein 9725 en moest toen eerst de pers te woord staan. Maar de vervanging in de persoon van Johan van Impelen was prima geregeld en toen Paul net voor de lunch alsnog verscheen, had hij met zijn verhaal natuurlijk de volle aandacht.

Met een extra tram werd een slag naar Nieuwegein Zuid gemaakt. Op de terugweg werd de remise annex werkplaats van Connexxion bezocht, waar niet alleen trams, maar ook bussen worden gestald en onderhouden. Op het buitenterrein stond partytram 437 uit Bonn werkloos tussen het reservematerieel; door veelvuldig optredende storingen mag het voertuig de baan niet meer op. De goede sfeer leed gelukkig niet onder deze jobstijding en een aantal deelnemers informeerde tijdens de laatste excursiekilometers naar de details van nog te organiseren SNE-reizen.

Het lijkt er dus op dat enkele nieuwe leden ook vaste excursiegangers worden en dat stemt tot genoegen. Tot slot een woord van dank aan allen die hebben bijgedragen aan het welslagen van deze dag.