Met een oude bus naar een nieuwe werkplaats

9 oktober 2010

Met een oude bus naar een nieuwe werkplaats. Dat waren op zaterdag 9 oktober 2010 de belangrijkste bestanddelen van een jongerenexcursie naar het Rotterdamse havengebied. Zo′n 25 enthousiaste jongeren verzamelden om 10:45 op station Rotterdam Lombardijen. Een via RTM Ouddorp gehuurde TCR-bus bracht iedereen naar de werkplaats van Shunter aan de Waalhaven. Daar kregen we een warm welkom met koffie en thee, en een interessante presentatie over het bedrijf.

Daarna was er ruim de tijd om de werkplaats en het buitenterrein te bekijken. In de werkplaats waren diverse 6400’en van DB Schenker aanwezig, waaronder de vrijwel geheel herstelde 6480. Deze loc had in september 2008 forse schade opgelopen in Venlo, en heeft onder andere een nieuwe bufferbalk en een geheel nieuw cabine-interieur gekregen. Ook stond een loc BR 363 binnen (type V60), twee imposante draaistellen van een 1600, diverse wielstellen van een GTW-treinstel en een O&K diesellocje.

Op het buitenterrein stonden twee 6400’en die ATB NG ingebouwd hadden gekregen, en die op het punt stonden om afgeleverd te worden. Ook stond er een zwarte G2000 met een defect, en het restant van de in Barendrecht verongelukte ERS-loc 6617.

Bij alle locs kregen we deskundige uitleg, en de tijd vloog om. Na het beantwoorden van de laatste vragen konden we rond half twee onze weg vervolgen het havengebied in. Nabij het RSC Waalhaven werd post gevat langs de baan, maar behalve een wachtende G1206 van ERS verscheen hier geen trein. Wel kwam enige tijd later een busje van Strukton aangereden, dus het lijkt erop dat we de pech van een storing hebben getroffen.

De bus reed verder richting de Botlek en Europoort, waarbij onderweg nog enkele rijdende en stilstaande treinen konden worden gezien. Trekkrachten waren BR 189’en, een G1206 van ACTS, 600’en en V100’en van RRF en nog een 6400 van DB Schenker. Op de terugweg werd wegens het mooie weer nog een extra fotostop nabij Carnisselande gehouden. Helaas kwam er in de tijd dat we daar stonden geen trein voorbij.

Rond kwart voor vijf waren we terug op Lombardijen, waar we nog wel het Blokkendoos-treinstel van het Spoorwegmuseum konden fotograferen. Deze maakte zijn eerste rit na inbouw van ATB-E. Het stel maakte die dag een rondje langs Koninklijke wachtkamers en passeerde ons in een warm najaarszonnetje. Vanaf het station ging iedereen weer op weg naar huis; de niet-NVBS’ers vergezeld van een NVBS-tasje met inhoud.

Deze excursie was binnen de kortste keren volgeboekt en daarmee al van tevoren een groot succes. Voor hun belangrijke bijdrage aan het plezierige verloop van deze dag willen we graag de RTM Ouddorp en Shunter nogmaals bedanken; we hopen samen deze excursie nog eens te kunnen herhalen.


Locs in Shunter-werkplaats

Motorblokken

Blik op wielstel

Shunter-loc 301

Blik vanuit de bus

Cargo op de Waalhaven

Blokkendozen op rondrit langs koninklijke wachtkamers