Met de Jongeren naar Oostenrijk

28 maart 2014

Na diverse eendaagse reisjes en (museum)bezoeken in de afgelopen jaren besloot de afdeling Jongeren dat het weer een tijd werd voor een meerdaagse reis. Over een bestemming hoefde niet lang nagedacht te worden, één van de Jongeren heeft veel ervaring met reizen in Oostenrijk en het seizoen van de wintersporttreinen liep weer ten einde, de keus was dus snel gemaakt. Terwijl er een plan werd opgesteld werden er op de Jongerenpagina op Facebook een aantal cryptische raadseltjes geplaatst zoals “Wie weet gaat de NVBS Afdeling Jongeren binnenkort wel op safari?”, doelend op de Taurus-locomotieven die in Oostenrijk rijden en de Zebra-kleurige locomotieven van Lokomotion.

Nadat de aankondiging gepubliceerd was stroomden de aanmeldingen letterlijk binnen, in minder dan 6 uur zat de reis al compleet volgeboekt, mede door de gunstige prijs van € 88,-! Dit overtrof onze verwachtingen waardoor we besloten het maximale aantal deelnemers van 15 naar 20 te verhogen. Daardoor konden er toch nog wat extra deelnemers mee, maar helaas moesten we een aantal mensen die graag mee wilden alsnog teleurstellen. In de weken voor de reis ontvingen de deelnemers regelmatig een mail met aanvullende informatie en konden op Facebook de voorbereidingen gevolgd worden. In de laatste dagen werden de deelnemers op de hoogte gehouden met onder andere het weerbericht en voorbeelden van de fotolocaties die tijdens de reis bezocht zouden gaan worden. Hierdoor steeg het enthousiasme onder de deelnemers flink en werd het voor sommige wel erg lastig om af te tellen totdat de reis begon. Ook de twee organisatoren hadden al veel zin in de reis.

Na de laatste voorbereidingen was het op vrijdagavond 28 maart 2014 dan zover. Nadat iedereen zijn school- of werkdag achter zich had werd op het station van Venlo om 21 uur verzameld. Veel deelnemers waren al wat vroeger om vertragingen te ontlopen en al spoedig was de groep compleet, helaas met één deelnemer minder dan gepland die op het allerlaatste moment wegens omstandigheden van de reis moest afzien. Sommige deelnemers waren zelfs verbaasd over de grootte van de groep. Nog meer deelnemers meenemen was voor ons helaas niet mogelijk wegens de beschikbare ruimte in de trein, op de stations en vooral op de fotolocaties. Nadat de groep van 19 deelnemers compleet was werden de programmaboekjes uitgereikt en een stencil met aanvullende informatie over passerende goederentreinen. Het was een echte Jongeren-reis, de gemiddelde leeftijd was 24 jaar en de jongste deelnemer -die samen met zijn vader reisde- was pas 10 jaar.

Keurig op tijd kwam EETC-loc 1254 met Alpen Expres 13411 binnen op station Venlo. Terwijl de locomotief gewisseld werd voor de 189 287 van TXL maakten sommige deelnemers nog snel een foto van de 1200 waarna er werd ingestapt. De Jongeren hadden 5 vier-persoonscoupes beschikbaar in rijtuig 832, het vierde rijtuig achter de locomotief. Terwijl het vertrek werd afgewacht kon op het perron nog even in de buitenlucht worden gewacht waar we zelfs nog werden uitgezwaaid door de NVBS voorzitter. Keurig op tijd werd om 21.36 vertrokken van station Venlo waarna de deelnemers hun coupé opzochten en de lange maar gezellige reis naar Oostenrijk kon beginnen. Ondanks dat iedereen vrij was in het kiezen van de coupé-indeling kon bijna iedereen prima leven met de indeling die EETC voor ons had gemaakt. Nadat de bagage was uitgepakt en iedereen kennis had gemaakt met zijn coupégenoten zochten sommigen het barrijtuig op terwijl andere in hun coupés bleven om hun spoorbelevenissen met elkaar te delen.

Aangezien dit de laatste trein van het seizoen was en er een week later geen trein meer zou rijden was de trein erg rustig en hadden we slechts een paar medereizigers. Het barrijtuig bezoeken was een unieke belevenis, onder het genot van een drankje werd genoten van het uitzicht langs de Rijn in het donker. Het meezingen van “Tingelingeling … hier komt de Alpen Expres”, wat de deelnemers de rest van het weekend veelvuldig hebben moeten horen, en het lopen van de polonaise door het barrijtuig zal velen lang bijblijven. Laat in de avond zochten de deelnemers hun coupés weer op om nadat de stoelen tot bed waren omgeklapt te genieten van hun nachtrust. Onderweg maakten we meerdere keren een noodremming wegens een defect aan de dodemansinstallatie van de locomotief waardoor we middernacht zelfs een vertraging hadden opgelopen van ongeveer één uur wat door veel deelnemers niet eens werd opgemerkt. Door het overslaan van enkele geplande stops en doordat de machinist flink door reed kwamen we zelfs te vroeg aan in Rosenheim.

Bij aankomst in Rosenheim rond de klok van 7 uur werd iedereen langzaamaan wakker terwijl de zon al opkwam. Met dank aan het treinpersoneel konden de deelnemers gedurende de stop even uitstappen om hun benen te strekken of een foto te maken van de trein. Nadat iedereen weer ingestapt was werd er al snel weer vertrokken en kon begonnen worden met het nuttigen van de EETC-ontbijtboxen. Na een korte stop op grensstation Kufstein kwamen we aan op Wörgl Hbf.

Hier werd de Ski-trein naar Bischofshofen van onze Alpen Expres afgesplitst en vond een lokwissel plaats. De 189 van TXL maakte plaats voor de ÖBB Taurus 1116 180 wat door de deelnemers op de foto werd vastgelegd, voor velen hun eerste spoorfoto op Oostenrijks grondgebied. Al snel werd er weer vertrokken naar onze bestemming Innsbruck Hbf waar we een half uur eerder dan gepland aankwamen.

Deze vroege aankomst had voor de deelnemers een heel gunstig voordeel; na het vertrek van een RailJet-trein kon de aankomst van CityNightLine 1319 uit München gefotografeerd worden. Nu is dit niet zomaar een CityNightLine, deze werd dit weekend namelijk (voorlopig voor de laatste keer) getrokken door de Baureihe 103 in TEE-kleurstelling. Keurig op tijd kwam deze trein binnenrijden met de 103 245-7 voorop en werd door de deelnemers veelvuldig vastgelegd met het berglandschap op de achtergrond.

Vervolgens hadden de deelnemers een uur de tijd om het station van Innsbruck en de omgeving te verkennen. Eten en drinken voor de rest van de dag werd ingeslagen bij de supermarkt op het station en de trams op het stationsplein werden vastgelegd net als de vele aankomende en vertrekkende treinen.
Tegen half twaalf werd met een Talent-treinstel vertrokken naar Matrei am Brenner terwijl de deelnemers onderweg genoten van het uitzicht over het prachtige landschap. Direct na aankomst kon een EuroCity getrokken door Werbe-Taurus 1116 182 met grijze Cobra-bestickering worden vastgelegd.

Vervolgens werd een wandeling van zo’n 30 minuten gemaakt naar de fotoplek die op de planning stond. Hier konden diverse goederentreinen worden gefotografeerd waaronder twee locomotieven van Lokomotion in dubbeltractie. Ook in het wat lager gelegen gebied waren nog wat sneeuwresten te vinden van de sneeuwbuien van afgelopen week. Onvoorstelbaar omdat tijdens ons bezoek de zon volop scheen en er geen wolkje aan de hemel te bekennen was. De aanwezigheid van sneeuw leidde echter wel tot, hoe kan het ook anders, enkele sneeuwbalgevechten onder de deelnemers. Na ongeveer twee uur werd weer teruggekeerd naar het station waar nog een half uur de tijd was om wat treinen te fotograferen vanaf de losweg.

Hierna werd met een Talent-treinstel enkele stations verder gereden naar Gries am Brenner. Op het station kon nog een goederentrein worden gefotografeerd die achter onze trein aan reed waarna vertrokken werd naar de fotoplek die dit keer slechts enkele honderden meters van het station lag. Vanuit diverse posities konden hier de vele passerende (goederen)treinen worden gefotografeerd in de scherpe bocht. Deze bocht zorgde er ook voor dat een groot deel van de tijd treinen uit beide richtingen konen worden gefotografeerd. Na twee uur fotograferen werd teruggekeerd naar het station en werd de reis voortgezet naar het buitenland!

Na een korte rit met het Talent-treinstel van de ÖBB werd het Italiaanse grensstation Brennero bereikt. Op dit station wordt van veel treinen de Oostenrijkse locomotief omgewisseld voor een exemplaar van de Italiaanse spoorwegen. Rondom het station kon divers Italiaans materieel worden gefotografeerd waaronder een vrolijk gekleurde Flirt en diverse (rangeer)locomotieven van de FS, de Italiaanse spoorwegen, die voor het station stonden opgesteld. Na een uurtje rond te hebben gekeken werd weer teruggekeerd naar Innsbruck Hbf. Aldaar was 20 minuten de tijd om wat eten in te slaan bij de supermarkt die ook warme broodjes verkocht of de McDonald’s.

De Alpen Expres die om half acht keurig op tijd binnen kwam rijden werd door de deelnemers warm onthaald met het inmiddels welbekend “Tingelingeling … hier komt de Alpen Expres”. In de trein was het wat drukker dan op de heenweg wegens de terugkerende reizigers van een week eerder. Nog steeds hadden we echter een eigen rijtuig ter beschikking met dezelfde coupes als op de heenweg. Na vertrek werd aan het eten begonnen en werd er gezellig nagepraat over de reis en de belevenissen van de deelnemers. In Wörgl werd ruim een uur gestopt omdat de trein gecombineerd moest worden met de Ski-trein die pas een half uur na ons aankwam. Deze tijd werd door de deelnemers nuttig besteed door onze trein met de Taurus ervoor te fotograferen of een glimp op te vangen van de Baureihe 103 die nog langskwam met de CityNightLine naar Amsterdam.

Helemaal leuk werd het toen er een elektrische rangeerlocomotief aan te pas kwam bij het rangeren tijdens het combineren van de Ski-Trein en Alpen-Expres. De 1063 046-5 plaatste onze rijtuigen tegen de Ski-Trein en de Taurus werd ingewisseld voor de TXL 189 287 waarmee de reis werd voortgezet naar Nederland.

In een aantal rijtuigen achter de locomotief konden de ramen nog geheel open waar door een aantal deelnemers gebruik van werd gemaakt om even lekker uit te waaien terwijl onze trein optrok naar 140 km/h. Door een aantal werd later in de avond het barrijtuig nog opgezocht voor het nuttigen van een drankje maar al vroeg keerden de meeste deelnemers moe en voldaan van een actieve dag terug naar hun coupé om te genieten van een goede nachtrust. Velen sliepen een stuk beter dan de voorgaande nacht omdat ze er inmiddels aan gewend waren om in een trein te slapen, wat voor vele toch de eerste keer was. Ondanks dat we 10 minuten te laat uit Wörgl vertrokken en de wintertijd overging op de zomertijd kwamen we keurig op tijd in Venlo aan. Door het overslaan van diverse stops en door goed gebruik te maken van de ruime rijtijd wist de machinist ’s-nachts deze 70 minuten “vertraging” geheel in te lopen. Het is zeldzaam te noemen dat een EETC-trein meer dan een uur vertraging inloopt.

Deze zondagochtend werd weer vroeg opgestaan om nog voor het passeren van de grens het ontbijt te kunnen nuttigen. Terwijl de helft van de deelnemers in Venlo uitstapte, reisde de rest verder naar Eindhoven of Rotterdam, nadat de EETC 1254 voor de trein was geplaatst. Sommigen keerden moe en voldaan rechtstreeks terug naar huis terwijl anderen er nog een extra hobbydagje van maakten door bijvoorbeeld een bezoek aan Duitsland te brengen, voor velen is het immers niet mogelijk om met de reguliere treinen vanuit hun woonplaats zo vroeg in Venlo aan te komen.

De deelnemers kunnen terugkijken op een erg leuk en gezellig weekend waarin zij vele leuke foto’s hebben kunnen maken.


De aankondiging voor de reis naar Oostenrijk . Foto: NVBS Afdeling Jongeren

Ook werden de programmaboekjes voor de deelnemers geprint. Foto: NVBS Afdeling Jongeren

De groepsfoto op de fotolocatie in Matrei am Brenner. Foto: NVBS Afdeling Jongeren

Onze trein met de TXL 189 287 tijdens de stop in Rosenheim. Foto: Bruno Batenburg

Het prachtige landschap van de Brennerpas kon op de terugweg vanuit de trein nog eens bekeken worden. Foto: Walter de Beer

Ons rijtuig in de Alpen Expres voor vertrek uit Venlo. Foto: NVBS Afdeling Jongeren

De EETC 1254 bracht de laatste gecombineerde Alpen Expres / Ski Trein van het seizoen naar Venlo. In Venlo nam de TXL 189 287 de trein over tot Wörgl. Foto: Henk Zwoferink

Tijdens de stop in Rosenheim konden de deelnemers hun benen even strekken. Foto: NVBS Afdeling Jongeren

Net na Kufstein maakt de trein in Langkampfen een scherpe bocht naar links, vanuit het achterste rijtuig kon de gehele trein worden gefotografeerd. Foto: Henk Zwoferink

De 1116 180 werd op Wörgl Hbf voor onze trein geplaatst. Foto: Bruno Batenburg

De 103 245-7 met CityNightline 1319 werd door de deelnemers vastgelegd op Innsbruck Hbf. Foto: Mart van der Wijk

Voor het station van Innsbruck Hbf kon IVB tram 325 naar Fulpmes gefotografeerd worden. Foto: Bruno Batenburg

Werbe-Taurus 1116 182 komt met EuroCity 85 langs Matrei am Brenner. Foto: Simon Heikamp

De Lokomotion 185 663 en 186 281 passeren Matrei am Brenner op weg naar het grenstation van Brennero. Foto: Walter de Beer

Taurus 1116 264 die van reclame voor Hitradio Ö3 is voorzien en de rode 1116 144 passeren Gries am Brenner richting Brennero. Foto: Henk Zwoferink

In Brennero konden diverse Italiaanse locomotieven gefotografeerd worden. Foto: Jeroen Franssen

De 1116 180 bracht onze Alpen Expres 13410 van Innsbruck Hbf naar Wörgl Hbf waar deze na aankomst kon worden vastgelegd. Foto: Bruno Batenburg

Op Wörgl Hbf kwam de ÖBB 1063 046-5 eraan te pas om de Alpen Expres en Ski-trein te combineren. Foto: Mart van der Wijk

De EETC 1254 vertrekt met onze Alpen Expres uit Venlo naar Eindhoven en Rotterdam. Foto: Bruno Batenburg